Chrystia Freeland, ministrul canadian de Externe, își va întrerupe turneul diplomatic în Europa și va zbura marți la Washington pentru discuții cu oficialii americani privind comerțul, după ce SUA și Mexicul au ajuns la o înțelegere privind revizuirea Acordului nord-american de liber-schimb (NAFTA), transmite Mediafax.

Logo NAFTAFoto: Hotnews

Guvernul de la Ottawa va semna "doar un nou acord NAFTA care este bun pentru Canada și bun pentru clasa de mijloc. Semnătura Canadei este obligatorie", a anunțat un reprezentant al ministrului Chrystia Freeland.

Președintele american Donald Trump a anunțat luni că SUA și Mexicul au ajuns la o înțelegere privind termenii unui acord "incredibil" care este "mult mai corect".

Administrația de Washington trebuie acum să negocieze cu Canada, cea de-a treia membră a blocului comercial nord-american, iar fără acceptul Guvernului de la Ottawa este neclar dacă înțelegerea între Mexic și SUA va rezista, relatează agenția The Associated Press.

Negocierile pentru revizuirea NAFTA au început încă de anul trecut, însă Canada nu a mai luat parte la discuții de aproximativ cinci luni.

Trump a avertizat luni că SUA ar putea încerca să negocieze un "acord separat cu Canada", susținând că vrea să scape de numele NAFTA, care are "conotații negative".

Premierul canadian Justin Trudeau a discutat cu Trump după ce SUA și Mexic au ajuns la o înțelegere, a anunțat Guvernul de la Ottawa, precizând că cei doi lideri au avut o discuţie "constructivă", relatează agenția Reuters.

Trump și Trudeau "aşteaptă cu interes ca echipele lor să continue negocierile în această săptămână cu intenția de a le finaliza cu succes", a precizat Ottawa. Președintele ales al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat luni că este important ca Ottawa să fie parte a acordului comercial cu Statele Unite.