Președintele SUA, Donald Trump, nu va lua parte la funeraliile senatorului John McCain, însă confruntat cu critici în legătură cu reacția sa la decesul liderului republican, Trump a ordonat luni ca drapelul să fie din nou arborat în bernă la Casa Alba, în onoarea lui McCain, informează BBC News, citat de Mediafax.

John McCainFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Relațiile dintre cei doi oameni de stat au fost deseori tensionate, McCain fiind un oponent vehement al lui Trump.

După decesul lui McCain, Trump a transmis condoleanțe printr-un mesaj succint pe Twitter, iar drapelul de la Casa Albă a fost arborat în bernă mai puțin de două zile. În mod uzual, în cazul liderilor marcanți drapelul rămâne arborat în bernă până în ziua înmormântării.

"În pofida diferențelor noastre de privind politica, respect serviciile aduse de senatorul John McCain țării noastre și, în onoarea lui, am semnat un decret prin care se ordonă arborarea drapelului Statelor Unite în bernă până în ziua înmormântării sale", a anunțat Trump.

Președintele Trump a confirmat că nu va participa la funeraliile lui McCain, ce vor avea loc sâmbătă.

Foștii președinți George W. Bush and Barack Obama vor ține discursuri omagiale la funeraliile lui John McCain.

Într-un ultim mesaj, pregătit de McCain înainte de decesul său, senatorul a îndemnat SUA să nu se "ascundă în spatele zidurilor".

"Ne slăbim măreția când confundăm patriotismul cu rivalitățile tribale care au sădit resentimente, ură și violență în toate colțurile lumii", a mai scris McCain.

McCain, fost candidat la alegerile prezidenţiale din 2008, a spus în 2016 că nu va vota pentru Donald Trump. Senatorul de Arizona critica des acţiunile preşedintelui, mergând până la a refuza să voteze abrogarea parţială a Obamacare, atât de mult susţinută de liderul de la Casa Albă.

Conform mass-media americane, John McCain a cerut în mod expres ca preşedintele să nu fie prezent la funeraliile sale.