David Katz, 24 de ani, autorul atacului armat de la un turneu de jocuri video în Jacksonville, Florida, a fost de două ori internat în instituții psihiatrice în perioada adolescenței și i-au fost prescrise medicamente antipsihotice și antidepresive, potrivit actelor de divorț ale părinților lui, potrivit Mediafax.

Complexul Jacksonville LandingFoto: Captura YouTube

Tânărul a deschis focul în cursul unui turneu de jocuri video ce se desfășura duminică într-un restaurant din orașul Jacksonville, statul Florida, omorând două persoane, după care s-a sinucis.

Potrivit agenției de știri The Associated Prees, actele indică faptul că părinţii lui David Katz nu erau de acord în legătură cu modul în care ar trebui să aibă grijă de fiul lor, tatăl acestuia afirmând că fosta lui soție exagera simptomele fiului lor pentru a obține custodia. Părinții lui Katz au divorțat în anul 2007.

David Katz a fost internat pentru 12 zile într-o instituţie de sănătate mintală din Baltimore la finalul anului 2007. Potrivit actelor de divorț, un psihiatru i-a administrat atunci antidepresive. Ulterior, el a fost internat pentru 13 zile într-o instituţie psihiatrică din Rockville, statul Maryland.

Legislația federală americană stipulează că persoanele care doresc să cumpere arme de foc trebuie să specifice dacă au fost internați involuntar într-o instituție psihiatrică, iar legislația statului Maryland interzice vânzarea sau transferul de arme către persoane diagnosticate cu o problemă de sănătate mintală sau cu antecedente violente.

În urmă cu câteva săptămâni, David Katz a achiziționat în mod legal două pistoale de la un magazin din Baltimore, Maryland, a anunțat șeful Poliției din Jacksonville, șeriful Mike Williams. Oficialul nu a spus dacă autorul atacului a menționat în documentele pentru achiziția de arme că a fost internat în instituții psihiatrice.

Incidentul armat s-a produs în contextul intensificarii disputei privind legislația americană privind armele de foc după un atac armat ce a avut loc în luna februarie la un liceu din Parkland, Florida, în urma căruia 17 persoane și-au pierdut viața.