Armata din Myanmar a fost acuzată de genocid împotriva statului Rohingya din Rakhine, într-un raport al ONU, care condamnă faptul că armata a fost responsabilă pentru crime de război și crime împotriva minorităților din întreaga țară, potrivitThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul ONU a constatat că există dovezi concludente conform cărora acțiunile forțelor armate ale țării, cunoscute sub numele de Tatmadaw, "au reprezentat, fără îndoială, cele mai grave infracțiuni în temeiul dreptului internațional" în Rakhine, precum și în Kachin și Shan, state stăpânite și de conflicte interne.

Anchetatorilor ONU li s-a refuzat accesul în Myanmar de către guvern, însă au fost intervievați 875 de martori care au fugit din țară. Ei au descoperit că militarii "ucideau fără discriminare, violau femeile, atacau copiii și ardeau sate întregi" în Rakhine.

De asemenea, Tatmadaw este suspectată de crime, dispariții forțate, torturi, violuri, sclavie sexuală și alte forme de violență sexuală, persecuție - toate acestea constituind crime împotriva umanității. "Acest raport ar trebui să elimine orice îndoială cu privire la urgența investigării persoanelor responsabile de atrocitățile în masă", a declarat Brad Adams