Atacul frontal împotriva Papei lansat de un fost ambasador al Vaticanului, care îl acuză că a acoperit un cardinal american suspectat de abuzuri sexuale, a reînviat luni ipoteza unui nou complot al ultra-conservatorilor, afirmă observatori avizați, potrivit AFP.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

"Nicio greșeală: acesta este un atac coordonat care îl vizează pe Papa Francisc", arată, spre exemplu, un editorial publicat pe site-ul National Catholic Reporter, un săptămânal progresist american.

"Un puci este în curs și dacă episcopii americani nu îl apără în bloc pe Sfântul părinte în următoarele 24 de ore alunecăm spre o schismă în Statele Unite", crede editorialistul Michael Sean Winters. "Dușmanii lui Francisc au declarat războiul", adaugă el.

Nicolas Seneze, vaticanist al cotidianului francez La Croix, constată și el o "evidentă dorință de a-l ataca pe Francisc". "S-a trecut la un stadiu superior: oamenii care cred că Francisc este periculos pentru Biserică nu mai au limite", a comentat el.

În Italia, site-ul specializat Il Sismografo, care realizează o revistă a presei mondiale privind actualitatea bisericii catolice, spune că "operațiunea a fost montată" de fostul ambasador al Vaticanului la Washington Carlo Maria Vigano, "un personaj obscur, mincinos, ambițios și intrigant".

Arhiepiscopul conservator Carlo Maria Vigano îl acuză pe Papă, într-o scrisoare de 11 pagini publicată sâmbătă, că a ignorat cu bună știință semnalările legate de acțiunile cardinalului american Theodore McCarrick, prezentat drept un prădător sexual. Acesta cere demisia Papei Francisc.

Cardinalul McCarrick a fost în cele din urmă demis de Papă în iulie, în urma unei anchete privind acuzațiile de abuzuri comise în urmă cu mai multe decenii asupra unui adolescent de 16 ani.

Vigano nu este un necunoscut. A fost secretarul general al guvernoratului - un fel de primărie care gestionează statul Vatican - poziție din care a descoperit și denunțat corupția din această administrație.

Alertele sale l-au condus însă, spre marea sa decepție, să fie numite departe de Roma, în postul de nunțiu apostolic (ambasador) la Washington. Prelatul de 77 de ani a demisionat în 2016.

Editorul revistei iezuite America, Matt Malone, a publicat la rândul său o serie de fotografii tulburătoare, pe contul său de Twitter, în care arată discuții aparent cordiale între fostul papă Benedict al XVI-lea și cardinalulo McCarrick.

Scrisoarea fostului ambasador atacă de asemenea violent "curentul homosexual" care domină, potrivit acestuia, înalta ierarhie a Bisericii, publicând o lungă listă de nume. Acesta a atacat și persoanele din Biserică ce nu pun pe același plan homosexualitatea și pedofilia.

O serie de site-uri catolice ultra-conservatoare îl prezintă pe Papă drept un progresist periculos, deoarece pledează pentru primirea homosexualilor în parohii.