Ministerul israelian al Apărării a anunțat luni semnarea unui important contract cu un grup național de apărare pentru dezvoltarea și producția de rachete capabile să atingă orice țintă din regiune, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Contractul se ridică la mai multe sute de milioane de șekeli (1 dolar = 3,63 șekeli), a precizat ministerul, într-un comunicat.

Cu toate acestea, ministerul nu a furnizat nicio precizare legată de tipul de arme comandate sau de obiectivele pe le-ar putea viza.

Israelul se confruntă cu o serie de amenințări de securitate și se consideră țintă sigură dacă Iranul obține arma nucleară. Tehnic, este în continuare în stare de război cu Siria și Libanul. Ostilitatea persistă cu partidul șiit libanez Hezbollah, la nord, și cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas, în sud.

Statul israelian deține cele mai avansate capacități balistice din regiune, grație asistenței și finanțării americane dar și producției naționale, chiar dacă este dificil de precizat componența arsenalului său.

Rachetele comandate vor fi produse de grupul public Industries Militaires (IMI), în cooperare cu autoritatea însărcinată cu dezvoltarea sistemelor de armament, în subordinea ministerului Apărării. O parte dintre rachete este deja în curs de producție, în timp ce altele se află în faza de cercetare și dezvoltare.

Israelul deține deja rachetele de tip Jericho cu o rază de acțiune de 4.800 km și care pot fi echipate cu focoase nucleare, deși țara nu a recunoscut niciodată public că deține această armă.