Ministrul desemnat al Afacerilor Externe al Mexiculuia a ajuns la un acord Statele Unite în privința celor mai importanți termeni comerciali din cadrul NAFTA, spunând că participarea Canadei în discuțiile trilaterale este vitală, relatează Reuters.

”Vedem înțelegerea anunțată astăzi ca pe un progres pozitiv... în zilele ce urmează vom continua negocierile trilaterale cu Canada, care este vitală pentru reînnoirea pactului”, a spus Marcelor Ebrard, viitorul ministru de Externe al Mexicului.

Premierul canadian Justin Trudeau a vorbit, duminică, la telefon cu președintele mexican Enrique Pena Nieto și amândoi au fost de acord cu privire la natura trilaterală a Acordului Nord-American de Comerț Liber, a anunțat biroul premierului Canadei luni în contextul înțelegerii la care au ajuns Statele Unite și Mexic.

”Liderii au discutat negocierea Acordului Nord-American de Comerț Liber (NAFTA, n.r.) și și-au împărtășit angajamentul în atingerea unei concluzii de succes privind acordul pentru cele trei părți”, arată un comunicat al biroului premierului.

Președintele american a anunțat personal, tot luni, că Statele Unite și Mexicul au încheiat un "un foarte bun acord" comercial, după lungi negocieri privind revizuirea acordului nord-american de liber-schimb (NAFTA).

Canada - și ea semnatară a acestui acord, în 1994 - nu a participat la această masă a negocierilor, preferând să se alăture la masa discuțiilor după ce diferendele dintre Mexic și SUA vor fi reglate.