Cu ocazia unui vot de încredere retransmis la radio, dl Karbassian a pierdut încrederea cu 137 de voturi la 121 și două abțineri. Este o înfrângere pentru guvernul președintelui Hassan Rohani, care se confruntă cu o criză economică pe fondul restabilirii sancțiunilor americane, potrivit Rador, care citează Le Monde.

Hassan RohaniFoto: Agerpres/AP

Este al doilea ministru destituit de la începutul lunii printr-un vot al Parlamentului, după cel al muncii, Aki Rabiie, pe 18 august.

Inflație și șomaj ridicat

Iranul luptă de ani de zile cu rata inflației și șomajul ridicat, în ciuda unei ușoare ameliorări după acordul nuclear semnat în 2015 cu marile puteri, care a permis ridicarea sancțiunilor internaționale și venirea multor investitori străini.

Dar guvernul dlui Rohani este criticat că nu a folosit ocaziile legate de acest acord, muribund de când Statele Unite s-au retras din el, în mai, și au restabilit sancțiuni împotriva Teheranului. “Ineficiența și lipsa unui program [al guvernului] n-au nicio legătură cu sancțiunile”, a declarat un deputat conservator înaintea votului. “Deciziile proaste au făcut rău poporului și au permis unora să jefuiască resursele publice”, a adăugat Abbas Payizadeh.