Duminică, în ultima zi a vizitei în Irlanda, Papa Francisc a cerut iertare din nouă pentru abuzurile săvârşite de unii membri ai Bisericii Catolice. Înainte de oficierea în aer liber a liturghiei în Parcul Phoenix, din Dublin, Suveranul Pontif a citit în faţa a mai multor sute de mii de credincioşi o declaraţie, în care a cerut iertare pentru abuzurile săvârşite de oficiali şi instituţii catolice, precum şi pentru păcatele comise de capii Bisericii Catolice din Irlanda. Papa Francisc a sosit în Irlanda sâmbătă - într-o primă vizită papală din ultimii aproape 40 de ani în această ţară -, unde a participat la cea de-a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor Catolice., potrivit Rador.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

În 2016, după apariţia primului raport statal asupra abuzurilor, Biserica Catolică a ţării a instituit "National Board for safeguarding children", cu un şef executiv credibil şi autonom, Ian Elliot. În 2011 a început examinarea tuturor măsurilor de protecţie pentru copii, puse în practică în diocezele irlandeze, iar munca a continuat în 2013 cu noua responsabilă din conducere, Teresa Devlin. Din ianuarie 1975, în Irlanda s-au înregistrat 1.

259 de plângeri de abuzuri împotriva a 489 de preoţi din 26 dioceze, iar dintre aceştia, 36 au fost prezentaţi în faţa tribunalelor penale. Însă, datele semnificative sunt cele mai recente avute la dispoziţie: în 2017 s-au înregistrat 135 de plângeri faţă de 98 de preoţi, dar numai una dintre acestea era referitoare la abuzuri care s-au întâmplat după anul 2000. Există, prin urmare, motive de speranţă şi de optimism, pentru că instituţiile pentru protecţia minorilor au fost eficiente.

Cu siguranţă, Irlandaa care îl primeşte acum pe Francisc este foarte diferită de cea care l-a primit în vizită pe Papa Wojtyla. Au fost introduse prin decizia poporului legi care autorizează avortul şi căsătoria între persoanele de acelaşi sex, societatea este tot mai secularizată, în ciuda faptului că identitatea catolică îşi păstrează încă forţa culturală drept element distinctiv faţă de apartenenţa britanică.

Vizita Papei Francisc "este o oportunitate pentru noi ca Republică şi pentru noi ca Stat irlandez de a începe un nou capitol în relaţia noastră cu Biserica", a spus premierul Leo Varadkar. "Cred că, în trecut, Biserica Catolică a avut un loc prea dominant în societatea noastră. Cred că încă are un loc în societatea noastră, dar nu hotărăşte politicile sau legile", a mai adăugat Varadkar. În prima zi, sâmbătă, 25 august, se va vorbi în mod deosebit despre abuzuri, pentru că oamenii se aşteaptă ca Francisc să vorbească despre problemă în discursul pe care îl va ţine în faţa autorităţilor politice şi diplomatice irlandeze, cum, de altfel, va fi semnificativă şi rugăciunea pentru victime, pe care suveranul pontif o va ţine după-amiază în Catedrala de la Dublin.

Inima vizitei va fi reprezentată de veghea pe care o va face împreună cu familiile, sâmbătă seara, şi marea slujbă de duminică după-amiază. Întâlnirea internaţională a familiilor a început deja: au intervenit aproximativ 200 de persoane de pe toate continentele (91 sunt femei laice, 65 sunt bărbaţi laici şi 44 sunt preoţi şi feţe bisericeşti). "Amoris laetitia" este tema principală a congresului.

A avut loc o masă rotundă despre "protejarea copiilor şi adulţilor vulnerabili", la care a luat parte şi Marie Collins, femeia irlandeză care, când era numai o copilă, a fost victima unui preot pedofil şi în trecut membru al aceleiaşi comisii papale, înainte de demisie. Este pentru prima dată când o întâlnire mondială a familiilor găzduieşte o masă rotundă pe acest argument.