Donald Trump a afirmat sâmbătă că un acord comercial cu Mexicul este previzibil, în timp ce negocierile privind refacerea Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA) ar urma să continue în acest weekend între cele două țări, în capitala americană, potrivit Le Vif, citat de Rador.

Logo NAFTAFoto: Hotnews

Relația noastră cu Mexicul se întărește de la oră la oră. Persoane de bine în fostul și în noul guvern, toată lumea lucrează bine împreună... Un mare Acord Comercial cu Mexicul ar putea veni curând!”, a scris pe Twitter președintele american.

Deocamdată, americanii și mexicanii negociază bilateral o reformulare a NAFTA, a treia țară membră, Canada, urmând să li se alăture când discuțiile vor fi mai avansate. Ministrul mexican al economiei, Ildefonso Guajardo, și cel al afacerilor externe, Luis Videgaray, fac naveta de mai mult de o lună între Mexico și Washington pentru a se întâlni cu reprezentantul american pentru comerț, Robert Lighthizer.

Principalul obstacol pentru încheierea unui acord rămâne clauza cerută de Statele Unite care ar obligă la reconfirmarea pactului comercial o dată la cinci ani, a explicat dl Guajardo vineri jurnaliștilor, la Washington. Țara sa, ca și Canada, se opune cu înverșunare acestei clauze. Ministrul mexican a spus joi că negocierile sunt “foarte” avansate cu Statele Unite, dar că problemele trilaterale vor rămâne de rezolvat, orice s-ar întâmpla.