Câteva persoane se plimbă într-o poiană în mijlocul unei abundente vegetații amazoniene: aceste imagini inedite, filmate cu o dronă în apropiere de granița dintre Brazilia și Peru, dezvăluie existența unui nou trib izolat, descoperit de Fundația națională indiană (Funai), scrie AFP.

Trib izolat în AmazoniaFoto: Captura YouTube

Imaginile - filmate în 2017 dar dezvăluite public în această săptămână - fac parte din înregistrările efectuate de Funai în cadrul mai multor expediții în Valea Javari, o zonă foarte dificilă din punct de vedere al accesului, situată în statul Amazonas (sud-est) unde au fost culese majoritatea probelor de existență ale acestor populații izolate.

Funai, care a contactat deja 8 dintre aceste populații, deține dovezi privind existența a altor 11 triburi - necontactate - care trăiesc în regiune, grație descoperirii unor indicii precum o colibă mare, topoare făcute de mână sau canoe sculptate în trunchiuri de palmieri.

Pentru a ajunge la locul descoperirii, expediția formată din membri ai agenției și polițiști a mers 180 de kilometri pe ape și pe cărări și apoi alți 120 km în junglă, a precizat Funai într-un comunicat.

Expediția, care viza "protejarea indigenilor locali”, a beneficiat de sprijinul poporului Kanamari, mare cunoscător al regiunii. Pe parcurs, s-au întâlnit cu două echipe de braconier, care au fost obligate să elibereze animalele capturate.

"Vigilența și controlul trebuie să se intensifice pentru a împiedica acțiunea delincvenților și pentru a garanta posesia deplină a teritoriului de către indigeni", a afirmat Vitor Gois, coordonatorul proiectului.

Luna trecută, organizația a dezvăluit imagini cu un bărbat considerat ultimul supraviețuitor al unui trib izolat în Amazonia braziliană. Se crede că acest bărbat, care trăiește pe teritoriul indigen Tanaru, în statul Rondonia (la granița cu Bolivia) rătăcește singur în pădure de 22 de ani, după ce populația sa a dispărut în urma invaziilor proprietarilor de teren și a celor care exploatează lemnul.

Imaginile au fost filmate în 2011 și difuzate doar acum. Dovezi recente găsite în acest an indică faptul că bărbatul este în continuare în viață.

Peste 800.000 de indigeni din 305 etnii, și care vorbesc 274 de limbi, trăisc în Brazilia, țară cu peste 208 milioane locuitori, potrivit cifrelor oficiale.