Ungaria folosește tactici de înfometare împotriva unor refugiați din zone de tranzit pentru a-i forța pe aceștia să renunțe la cererile înaintate autorităților guvernamentale. Human Rights Watch își manifestă îngrijorarea cu privire la o lege implementată luna aceasta, care ar putea avea consecințe pe termen lung dacă rămâne în vigoare, scrie publicația germanăDW.

Migranti in UngariaFoto: Captura YouTube

Mai multe organizații non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului susțin că tactica adoptată de Ungaria are drept scop relocarea forțată a refugiaților aflați în zone de tranzit de pe teritoriul țării către Serbia, fără ca aceștia să poată beneficia de consultanță oficială privitor la cererile lor de azil.

Ultimul grup de acest gen care acuză autoritățile maghiare este Human Rights Watch. Aceștia susțin că acțiunile guvernamentale încalcă normele internaționale de bază care reglementează acordarea de azil politic. Aceștia sunt de părere că folosirea înfometării ca tactică împotriva imigranților este un atac la adresa decenței umane.

,,Guvernul (maghiar) a coborât la un nou nivel de inumanitate refuzând să acorde hrană celor aflați în custodia lor. Aceștia încalcă grav legile internaționale pentru protecția drepturilor omului și obligațiile țării în calitate de membru al UE”, a declarat Lydia Gall, cercetător al Human Rights Watch. ,,Această nepăsare cu privire la starea de bine a oamenilor are în spate o tactică cinică. Scopul ei este să forțeze refugiații să renunțe la cererea de azil și să părăsească Ungaria.”

IAO, Oficiul pentru Imigrări și Azil din Ungaria, susține că autoritățile nu au obligația de a asigura hrana refugiaților aflați în zone de tranzit, mai ales celor a căror cerere de azil a fost respinsă. Legea din Ungaria precizează acest lucru.