”Gazprom” a început să proiecteze un gazoduct în China din Sahalin. După ”Forța Siberiei”, acest proiect ar putea fi al doilea în ceea ce privește livrarea de gaze rusești prin conductă în R.P.D.Coreeană. Consumul și importul de gaze în China cresc rapid, iar prețurile au atins un nivel care face proiectul atrăgător pentru ”Gazprom”. Analiștii însă nu se așteaptă ca contractul cu caracter obligatoriu cu chinezii să fie semnat repede, deoarece compania Gazprom nu a soluționat problema-cheie a valorificării zăcământului de la Iujno-Kirinsk, aflat sub incidența sancțiunilor SUA, potrivit Rador, care citează Komersant.ru.

Sigla GazpromFoto: Hotnews

Gazpromul a comandat structurii sale ”Gazprom proiectare” elaborarea documentației de proiect pentru un nou gazoduct spre China. Este vorba de o ramificație de la gazoductul Sahalin-Habarovsk-Vladivostok; nu se indică capacitatea și lungimea. Este vorba, de asemenea, de proiectarea unei stații de măsurare a gazelor și a unei instalații de pregătire a gazelor.

Până în 2035, necesarul de livrări de gaze rusești prin conductă în China poate fi de 80 – 110 miliarde de metri cubi.

Acesta este primul pas concret făcut de Gazprom în cadrul planului privind livrarea de gaze în China pe ”traseul de est” de la Sahalin, pas pe care conducerea companiei deja îl consideră ca fiind următorul proiect, după lansarea gazoductului ”Forța Siberiei”, în decembrie 2019. La sfârșitul anului 2017, cu concernul chinezesc CNPC au fost semnate condițiile principale de livrare, însă acestea nu includeau prețul gazului și data începerii exportului. Volumul livrărilor trebuie să fie de nu mai puțin opt miliarde de metri cubi pe an, din care motiv Gazprom preconizează extinderea gazoductului Sahalin-Habarovsk-Vladivostok până la capacitatea de 20 de miliarde de metri cubi până în anul 2020.

Totuși, după cum remarcă sursele Kommersantului din ramură, proiectarea în sine nu înseamnă nicidecum că Gazprom se pregătește să construiască imediat o ramificație în China: ”Se poate face proiectul, iar construirea lăsată pentru mai târziu”. Compania deocamdată nici nu forțează extinderea gazoductului Sahalin-Habarovsk-Vladivostok: licitațiile anunțate în vară în valoare de 23 de miliarde de ruble pentru livrarea conductelor pentru construirea a 380 de kilometri de lupinguri au fost ulterior anulate.

Cu toate acestea se creează în acest moment condiții externe favorabile pentru semnarea unui nou contract pentru livrarea de gaze în China. Consumul de gaze în China crește rapid, în principal pe seama achizițiilor de gaze lichefiate care au crescut de la începutul anului cu 45%, comparativ cu anul trecut (40,4 miliarde de metri cubi. În același timp cresc și prețurile: potrivit Platts, gazele lichefiate se comercializează la nivelul de 12,2 dolari pentru 1 MBTU (milioane de unități de termice britanice) sau aproximativ 440 de dolari mia de metri cubi. Un asemenea nivel al prețurilor ar fi foarte confortabil pentru Gazprom, iar la negocierile cu CNPC compania ar putea insista asupra unei aderări directe a prețului la gazul pe conductă la prețurile gazelor lichefiate, întrucât resursele de gaze ale Sahalinului ar putea fi exportate sub formă de gaze lichefiate. În sfârșit, confruntarea comercială și geopolitică cu SUA înseamnă faptul că este puțin probabil ca China să cumpere intens gaze lichefiate americane pe termen lung, fiind obligată să caute surse mai sigure de livrare.

Incertitudinea în ceea ce privește baza de resurse pune sub semnul întrebării încheierea contractului în viitorul apropiat, este de părere Maria Belova de la Vygon Consulting. Singura sursă de noi livrări din Sahalin o reprezintă Zăcământul Iujno-Kirinsk, aflat sub incidența sancțiunilor americane, fapt din pricina căruia Gazprom nu poate folosi pentru valorificarea lui complexe de extracție subacvatice de fabricație occidentală. Cu toate acestea compania intenționează ca în 2019 să foreze și să testeze patru mine de exploatare sperând să obțină echipament subacvatic străin. Deocamdată, începerea extracției în zăcământ este preconizată pentru anul 2023.

”Întrucât nu se înțelege cum va fi valorificat zăcământul de la Iujno-Kirinsk și când va fi dat acesta în folosință, este greu de sperat că contractului cu caracter obligatoriu cu chinezii va fi semnat repede”, este de părere Maria Belova. Expertul admite, totodată, că anul acesta este posibil să fie semnate documentele fără caracter obligatoriu. Locul unde se va petrece acest lucru este posibil să fie Forumul de la Vladivostok din 11-13 septembrie, la care este planificată să aibă loc întâlnirea dintre Vladimir Putin și președintele R.P.Chineză, Xi Jinping.