Kremlinul a afirmat miercuri că are nevoie să înțeleagă dacă Washingtonul este dispus să coopereze cu Rusia, înainte de întâlnirea de joi între consilierul prezidențial american pentru securitate John Bolton și omologul său rus Nikolai Patrușev, relatează site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax.

Kremlin backgroundFoto: Colaj foto

Cei doi consilieri se vor întâlni joi la Geneva, aceasta fiind prima întrevedere la nivel înalt de la summitul între Donald Trump și Vladimir Putin, care a avut loc în luna iulie la Helsinki.

"Destabilizarea relațiilor bilaterale continuă. Trebuie să identificăm câteva domenii în care să cooperăm și să înțelegem dacă există astfel de domenii și dacă omologii noștri își doresc acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a informat că Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri cu Consiliul de Securitate pentru a discuta problemele din relațiile SUA-Rusia, înainte de întâlnirea între Bolton și Patrușev.

În cadrul unei vizite oficiale în Israel, Bolton a declarat pentru Reuters că forțele ruse sunt "blocate" în Siria, însă Peskov a afirmat că Moscova încearcă doar să ajute la întoarcerea imigranților în Siria și la procesul e reconstruire.

"Declarația potrivit căreia Rusia este blocată nu este corectă, mai ales dacă vine din partea colegilor noștri de la Washington. Nu trebuie să uitâm că militarii americani se află de asemenea pe teritoriul sirian", a declarat Peskov.

Washingtonul a anunţat că va impune noi sancţiuni antiruse peste câteva săptămâni, după ce a stabilit că Moscova este responsabilă de atacul neurotoxic din Marea Britanie. În replică, Anton Siluanov, ministrul rus de Finanţe, a avertizat că Rusia va continua diminuarea investiţiilor în active financiare din Statele Unite, dar nu intenţionează închiderea companiilor americane de pe teritoriul rus.