Jakiw Palij, în vârstă de 95 de ani, a fost deportat în Germania după ce oficialii și locuitorii din New York s-au luptat mai bine de un deceniu pentru a obține o decizie de deportare, relateazăThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ultimul nazist identificat pe teritoriul SUA trăia într-un cartier liniștit din Queens. Avea o casă modestă de cărămidă roșie într-o suburbie a marelui oraș și nu ieșea foarte mult în evidență.

Vecinii îl descriu pe Jakiw Palij ca fiind un om în vârstă foarte rezervat care nu ar fi ieșit niciodată în evidență prin ceva dacă nu ar fi avut constant protestatari în fața casei care să îi ceară deportarea.

Palij a fost în cele din urmă deportat în Germania în dimineața zilei de marți, punând astfel capăt luptei duse de oficialii statului și de rezidenți de mai bine de un deceniu pentru deportarea acestuia. Aceștia au fost dezgustați când au aflat că printre ei se află un fost gardian de lagăr nazist.

,,În sfârșit s-a întâmplat. Acesta este ultimul nazist. Putem încheia capitolul acestei cărți”, a spus Dov Hikind, membru al unui organ legislativ, care a organizat multiple proteste în fața locuinței lui Palij.

Fostul gardian de lagăr nazist se stabilise într-un cartier foarte divers de lângă Queens, Jackson Heights, cunoscut pentru populația numeroasă de imigranți din America Latină și Asia de Sud, dar și pentru comunitatea LGBT de aici.

Palij este acuzat că ar fi mințit pentru a putea intra pe teritoriul SUA în urmă cu 70 de ani, susținând că este un fermier polonez. La aproape 20 de ani de când autoritățile americane au stabilit că Palij a fost membru SS și că a lucrat la Twawniki, un lagăr nazist de exterminare din Polonia aflată sub ocupație, Germania a acceptat să îl primească pe Palij.

Cetățenia americană a acestuia, acordată în 1957, a fost anulată în 2003. Deportarea a fost ordonată de către un judecător al statului în 2005, însă îndepărtarea acestuia din comunitate a durat atât de mult pentru că nicio țară nu a fost dispusă să îi ofere permis de ședere.