Uniunea Europeană și Regatul Unit vor negocia de acum înainte “continuu” în vreme ce discuțiile despre acordul de retragere intră în ultima lor faza în vederea plecării britanicilor din Uniune în martie 2019, a declarat marți negociatorul șef al UE, Michel Barnier, potrivit rador, care citează Le Vif.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Negocierile intră acum în faza lor finală. Noi am convenit că UE și Regatul Unit vor negocia de acum înainte continuu”, a anunțat dl Barnier într-o conferință de presă comună cu omologul său britanic, Dominic Raab, la Bruxelles.

“Vom intensifica negocierile”, a declarat și ministrul britanic pentru Brexit. Dominic Raab, care l-a înlocuit în iulie pe David Davis, plecat pe fondul disensiunilor din cadrul guvernului Theresei May, a dat asigurări privind “angajamentul reînnoit” al țării sale în aceste discuții.

“Acțiunile noastre vorbesc mai mult decât cuvintele noastre. Suntem acolo, mă întâlnesc din nou cu Michel Barnier (…) săptămâna viitoare”, a subliniat el.

Negocierile între Bruxelles și Londra trenează în vreme ce cele două părți speră să încheie un acord în toamnă. Mai mulți membri ai guvernului britanic au amenințat cu plecarea fără un acord în cursul verii și cele două tabere au arătat că se pregătesc pentru orice eventualitate.

Având o dată programată pentru Brexit la finalul lui martie 2019, orice decizie definitivă privind acordul referitor la natura viitoarei relații trebuie luată “cu mult înainte de sfârșitul anului” pentru a lăsa timp parlamentelor să ratifice textele.

“Asta poate fi la începutul lui noiembrie, dar nu poate fi mult mai târziu”, a calculat Michel Barnier.

“Dacă avem această ambiție, acest pragmatism, această energie de ambele părți, sunt sigur că putem avea un acord în octombrie”, a declarat dl Raab.

Michel Barnier a repetat că lucrează “pentru a organiza o retragere ordonată”, dar a fost deranjat de amenințările lansate de partea britanică.

“Mă aștept la multe dezbateri în Regatul Unit pe ‘no deal’, văd chiar dezvoltându-se destul de accentuat acest ‘blame game’ (joc de reproșuri n. red.) împotriva Uniunii Europene” în cazul absenței unui acord, a notat dl Barnier. “Uniunea Europeană nu se va lăsa impresionată”, a spus el.

Marți, șeful diplomației britanice, Jeremy Hunt, a estimat că un “Brexit haotic fără acord” ar fi “una din cele mai mari amenințări pentru unitatea europeană”. După părerea lui, Regatul Unit s-ar descurca, dar UE ar fi în schimb afectată pe termen lung.