NATO a respins miercuri afirmațiile președintelui Vladimir Putin care sugera că forțele alianței din Europa de Est reprezintă o amenințare pentru Rusia, declarând că acestea nu se compară cu desfășurarea de trupe militare ale Moscovei, informează Reuters.

Trupe NATOFoto: Captura YouTube

"Acțiunile NATO sunt defensive, proporționale și pe deplin conforme cu angajamentele noastre internaționale", a transmis purtătorul de cuvânt al alianței, Oana Lungescu, într-un e-mail către Reuters.

"NATO a detașat 4.000 de militari în partea estică a Alianței pentru a descuraja orice posibilă agresiune. Aceste trupe nu se pot compara cu diviziile desfășurate de Rusia. În schimb, Rusia are trupe în Ucraina, Georgia și Moldova împotriva dorințelor guvernelor lor. "

De asemenea, a contrazis afirmația lui Putin conform căreia alianța militară occidentală refuzase să discute cu Rusia despre regulile zborurilor militare, spunând că aviația a fost un subiect dezbătut în diverse forumuri militare comune.

"În ceea ce privește aviația, am discutat despre securitatea spațiului aerian baltic în cadrul Consiliului NATO-Rusia", a spus ea.