Pentru un preşedinte care a promis să îi angajeze doar pe cei mai buni, cele două condamnări de marți seară au constituit o mustrare uimitoare. Pe parcursul acestor urmăriri penale, domnul Trump a oscilat între a se distanţa de domnul Manafort (acesta a lucrat pentru preşedinte "doar pentru o scurtă perioadă") şi a-l îmbrăţişa pe acesta, scrie Washington Post, citat de Rador. Michael Cohen l-a implicat pe Donald Trump în ceea ce poate fi un delict federal: încălcarea regulilor de finanțare a campaniilor electorale. O zi proastă deci pentru un Donald Trump gata mereu să se laude cu capacitatea sa de a se înconjura de “cei mai buni”, scrie și Le Monde.

Donald TrumpFoto: YouTube

THE WASHINGTON POST Marţi, preşedintele Statelor Unite a fost acuzat în mod credibil într-o instanţă federală de faptul că i-a ordonat unuia dintre subordonaţii săi să comită o infracţiune federală. Efectul presupusei lor conspiraţii împotriva legislaţiei privind finanţare campaniei electorale a fost înşelarea alegătorilor americani, care au fost împiedicaţi să afle informaţii potenţial relevante, înaintea zilei alegerilor din 2016. Această admitere vine din partea avocatului de multă vreme al preşedintelui, Michael Cohen, care a pledat vinovat la opt capete de acuzare pentru crimă federală. Domnul Trump nu poate pretinde că aceste crime nu au avut loc sau că nu are nimic de-a face cu ele. Şi nici Congresul.

Printr-o coincidenţă extraordinară, pledoaria domnului Cohen la New York City a fost făcută la distanţă de câteva minute de anunţul unui juriu dintr-un tribunal federal din Alexandria, privind condamnarea lui Paul Manafort, fostul coordonator de campanie al domnului Trump, tot pentru opt capete de acuzare pentru crimă federală. Biroul domnului Mueller l-a urmărit penal pe domnul Manafort şi, după ce a dezvăluit fărădelegile comise de domnul Cohen, a predat cazul colegilor procurori din New York. Domnul Mueller continuă să demonstreze, cu profesionalism tăcut şi rezultate constante, că investigaţia sa este orice numai nu o "vânătoare de vrăjitoare", din insultele fără sens ale lui Donald Trump.

Pentru un preşedinte care a promis să îi angajeze doar pe cei mai buni, cele două condamnări de marți seară au constituit o mustrare uimitoare. Pe parcursul acestor urmăriri penale, domnul Trump a oscilat între a se distanţa de domnul Manafort (acesta a lucrat pentru preşedinte "doar pentru o scurtă perioadă") şi a-l îmbrăţişa pe acesta (este "o persoană foarte bună"). În mod similar, domnul Trump a trecut de la furia pentru faptul că birourile domnului Cohen au fost percheziţionate la a susţine că el şi domnul Cohen nu au fost niciodată prea apropiaţi. Această căutare de scuze contradictorii nu ar trebui să distragă de la faptul că preşedintele şi-a populat campania şi administraţia cu caractere dubioase, ideologi de periferie şi alţi paraziţi oportunişti, care nu s-ar fi apropiat niciodată de funcţiile înalte pe care le au, dacă nu ar fi existat lipsa de discernământ a domnului Trump.

În persoana domnului Manafort, el a angajat un coordonator de campanie care a câştigat milioane lucrând pentru persoane interesate în subminarea democraţiei în fosta Uniune Sovietică, par apoi a folosit metode exotice pentru a aduce banii în Statele Unite. Pe măsură ce schema sa se clarifica, el număra delegaţii pentru voturile lui Donald Trump la Convenţia Naţională Republicană. Domnul Cohen a petrecut ani în Organizaţia Trump, aparent pentru a stinge incendii începute de domnul Trump. Această practică a avut ca rezultat o contribuție ilegală la campania din 2016, ce a constat în plătirea cu 130.000 de dolari a lui Stormy Daniels, un star de filme pentru adulţi, care susţine că a avut o aventură amoroasă cu domnul Trump. Avocatul lui Trump, Rudolph W. Giuliani, a declarat în May că aceasta a făcut parte dintr-o "înţelegere veche ca domul Cohen să se ocupe de situaţii de acest fel, iar apoi să fie plătit pentru asta, uneori".

În realitate, domnul Cohen a afirmat în instanţă, marţi, că a plătit sume confidenţiale doamnei Daniels, "la ordinul" domnului Trump. Experţi în finanţarea campaniilor afirmă că domnul Trump poate fi considerat acum un complice la infracţiunea domnului Cohen. Între timp, domnul Cohen a comis şi fraudă bancară şi fiscală, în legătură cu firma sa de taxi din New York şi alte afaceri. Aceste dezvăluiri de vinovăţie se suprapun peste cele ale altor persoane care au petrecut timp în sfera de activitate a domnului Trump, inclusiv fostul consilier de securitate naţională Michael Flynn, care a recunoscut, într-o înţelegere cu procurorii, în decembrie, că a minţit FBI-ul în legătură cu contactele sale cu oficiali ruşi.

Domnul Cohen şi domnul Manafort se îndreaptă către închisoare. Domnul Flynn încă nu a fost condamnat. Însă este neclar dacă omul pentru care au lucrat, preşedintele, se va confrunta cu vreo cercetare formală sau consecinţe. În mare parte, Constituţia acordă această sarcină Congresului, iar parlamentari republicani puternici par mai interesaţi de protejarea domnului Trump, decât de anchetarea lui.

Evenimentele de marţi trebuie să pună capăt acestei abdicări partizane de la serviciul public. Congresul trebuie să deschidă investigaţii în ceea ce priveşte rolul domnului Trump în infracţiunea pe care domnul Cohen a recunoscut-o. Până acum este devreme să spunem unde ar duce astfel de anchete. Însă legislatorii nu pot ignora cu bună ştiinţă un presupus complice la Casa Albă. (preluare Rador)

LE MONDE: Donald Trump, zguduit de înfrângerea în justiție a doi colaboratori

Fostul lui avocat Michael Cohen a încălcat legea finanțării electorale “la cererea candidatului”. Paul Manafort, fost director de campanie, a fost condamnat pentru fraude. Ei au fost, amândoi, actori principali ai campaniei prezidențiale victorioase a lui Donald Trump. Dar Michael Cohen și Paul Manafort au fost cauza unei zile – marți, 21 august – deosebit de dificile pentru președintele Statelor Unite, primul în mod voit, celălalt în ciuda împotrivirii sale.

Michael Cohen l-a implicat pe Donald Trump în ceea ce poate fi un delict federal: încălcarea regulilor de finanțare a campaniilor electorale. Vinovăția lui Paul Manafort, în special privind frauda bancară și fraude fiscale stabilită de un juriu popular din Virginia a dat o consistență și mai mare anchetei procurorului special Robert Mueller referitoare la bănuielile de înțelegere secretă între campania dlui Trump și Rusia, stigmatizată tot timpul de președintele Statelor Unite ca o “vânătoare de vrăjitoare” fără nicio bază.

O zi proastă deci pentru un Donald Trump gata mereu să se laude cu capacitatea sa de a se înconjura de “cei mai buni”.

Multă vreme consilier al magnatului imobiliar înainte ca acesta să între în politică, avocatul Michael Cohen a decis să pledeze vinovat, marți, într-o serie de dosare care se referă la fapte de fraudă fiscală și de fraudă bancară, în afara celui care trimite la finanțarea campaniei. O decizie care îi poate permite să spere la pedepse mai ușoare, în situația în care el riscă între trei și cinci ani de închisoare.

Tranzacții secrete

Casa Albă conta fără îndoială pe faptul că justiția se va focaliza pe fapte care privesc activitățile anexe funcțiilor sale de avocat, începând cu rolul avut în fruntea unei mici companii de taxi. Dar juristul, care susținea pe vremuri că e gata să “încaseze un glonț” pentru a-și proteja clientul, a surprins pe toată lumea declarând sub jurământ, la mijlocul după amiezii, la New York, că a plătit mii de dolari pentru a cumpără tăcerea a două femei care susțin că au avut, în trecut, relații extraconjugale cu magnatul imobiliar, “la cererea candidatului” și “cu intenția de a influența alegerile” din 2016.

“Dacă aceste plăti constituie un delict pentru Michael Cohen, de ce n-ar constitui ele un delict pentru Donald Trump?”, s-a întrebat avocatul fostului braț drept al președintelui, Lanny Davis, într-un comunicat.

Sumele plătite au fost date unei foste actrițe porno, Stephanie Clifford (“Stormy Daniels”), ca și unei foste model al revistei Playboy, Karen McDougal. Și una și cealaltă ar fi primit câte 130.000 de dolari (112.000 de euro) în schimbul discreției lor, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor.

Aceste tranzacții au fost inițial ținute secrete, deși ar fi trebuit să apară în conturi, având în vedere legătura lor cu campania prezidențială. Pus cu spatele la zid, Michael Cohen a sfârșit prin a recunoaște intervenția lui, adăugând că banii plătiți i-au fost rambursați de magnatul imobiliar, ceea ce acesta a confirmat în mai, după ce a încercat să pară că nu știa nimic.

Donald Trump încearcă să se distanțeze

Lovitura dată de Michael Cohen a coincis cu condamnarea celui de-al doilea director de campanie a lui Donald Trump. Paul Manafort a fost constrâns să-și părăsească funcția în august 2016 după dezvăluiri privind retribuirea activităților lui de lobbist pentru fostul președinte pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Judecat la Alexandria, un oraș din Virginia situat în suburbia Washingtonului, acesta a fost găsit vinovat de un juriu popular de opt capete de acuzare (printre care fraudă fiscală și bancară) dintr-un total de 18.

Verdictul a fost dat după patru zile lungi de deliberări care au alimentat la Casa Albă speranța unei achitări sau a unei incapacități a juraților de a se înțelege asupra verdictului. Deși parțială, decizia dată marți este o înfrângere pentru Paul Manafort, care riscă o pedeapsa maximă de 80 de ani de închisoare, ca și pentru Donald Trump, de vreme ce ea legitimează investigațiile procurorului special Robert Mueller, care au scos la iveală manipulările fostului lobbist.

Ajuns în mijlocul după-amiezii în Virginia de Vest cu ocazia unui miting politic în perspectiva alegerilor de la jumătatea mandatului programate în noiembrie, președintele Statelor Unite s-a străduit să se distanțeze de o condamnare care trimite, după părerea lui, la fapte fără legătură cu campania prezidențială din 2016. “Foarte trist”, potrivit spuselor lui, Donald Trump s-a străduit să-l menajeze pe fostul său director de campanie, prezentat ca un “om de bine”, asigurând în același timp că judecata “nu-l privește”. Paul Manafort va trebui să înfrunte un al doilea proces în septembrie.

Pasivitatea multor aleși republicani

Președintele Statelor Unite a repetat din nou marți că nimic nu susține până în prezent bănuielile de înțelegere secretă cu Rusia, pe care serviciile de informații americane o consideră răspunzătoare pentru piratările informatice care urmăreau s-o slăbească pe adversara democrată, Hillary Clinton. Donald Trump a evitat în schimb să răspundă la întrebările care i-au fost puse în legătură cu Michael Cohen.

Unul din avocații actuali ai președintelui, Rudy Giuliani, a replicat într-un comunicat referitor la implicarea de către fostul său braț drept dând asigurări că “nu există nicio alegație privind acțiuni condamnabile îndreptate împotriva președintelui în acuzațiile guvernului împotriva dlui Cohen”. Rudy Giuliani s-a bazat pe afirmațiile severe ale procurorului însărcinat cu acest dosar care acuză “minciunile” și “necinstea” lui Michael Cohen.

Rămâne de văzut dacă această linie de apărare va permite să se risipească tulburarea atâta timp cât Donald Trump rămâne sub amenințarea investigațiilor lui Robert Mueller privind această ipoteză de înțelegere secretă ca și eventualitatea unei obstrucționări a justiției care i-ar putea fi reproșată președintelui Statelor Unite, în legătură cu ancheta “rusească”.

Începutul contraofensivei Casei Albe s-a deosebit, marți, de pasivitatea multor aleși republicani, rezumată de senatorul Lindsay Graham. “De fiecare dată când avocatul dumneavoastră este găsit vinovat de ceva, probabil că nu este o zi bună”, a comentat, laconic, reprezentantul Carolinei de Sud.

În același timp, în Virginia de Vest, baza electorală a președintelui încearcă să alunge ghinionul repetând refrenul de campanie din 2016 vizând-o pe Hillary Clinton, “arestați-o!”. Evident fără a conștientiza că această amenințare cu închisoarea a devenit marți foarte concretă pentru doi foști apropiați ai președintelui. (preluare Rador)