Coreea de Nord îşi continuă activităţile nucleare în ciuda intenţiilor afişate în primăvară de către liderul său, Kim Jong-un, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) de care a aflat AFP marţi, 21 august. Agenţia ONU subliniază de asemenea că Phenianul continuă construcţia la reactorul său cu apă uşoară, ca şi extracţia şi concentrarea uraniului în locaţia de la Pyongsan, potrivit Rador, care citează Le Monde.

Rachete la parada din Coreea de NordFoto: Captura YouTube

AIEA afirmă de asemenea că dispune de indicii privind activităţi legate de "laboratorul radio-chimic" nord-coreean şi de reactorul experimental de la Yongbyon "între sfârşitul lui aprilie şi începutul lui mai 2018", adică după summitul intercoreean din aprilie, la care Kim Jong-un şi omologul său sud- coreean, Moon Jae-in, se angajaseră să lucreze pentru "denuclearizarea completă a peninsulei". Un angajament repetat şi pe 12 iunie, cu ocazia întâlnirii fără precedent cu preşedintele american, Donald Trump, la Singapore, care a fost urmat în iulie de distrugerea unui poligon de rachete.

Departamentul de stat american apreciase de altfel, încă de săptămâna trecută, că discuţiile cu Coreea de Nord merg "în direcţia cea bună", amintind de ţinerea unor întâlniri cu uşile închise între Washington şi Phenian.

Apreciind drept "îngrijorătoare" şi "profund regretabile" aceste activităţi care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, Yukiya Amano, directorul general al AIEA, face din nou apel la Coreea de Nord "să-şi îndeplinească pe deplin obligaţiile" internaţionale.

El subliniază că agenţia este gata să-şi reia foarte repede inspecţiile la faţa locului, oprite net în 2009 după expulzarea inspectorilor săi. Pe 3 august, un document confidenţial remis Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite asigura deja că nord-coreenii nu opriseră "programele nuclear şi balistic şi [continuă] să sfideze rezoluţiile (...) printr-o creştere importantă a transferurilor ilicite de produse petroliere, ca şi de cărbune, în 2018".

Cele două Corei urmează să ţină un nou summit în septembrie, la Phenian.