Europa trebuie să instituie sisteme de plăți independente de Statele Unite dacă dorește să salveze acordul nuclear dintre Iran și principalele puteri, acord care a fost abandonat de președintele Donald Trump, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas, informează Reuters.

"De aceea este indispensabil să consolidăm autonomia europeană prin crearea de canale de plată independente de Statele Unite, de un Fond Monetar European și de un sistem SWIFT independent", a scris Maas în cotidianul Handelsblatt.

"În fiecare zi, înțelegerea actuală este mai bună decât o criză extrem de gravă care altfel ar amenința Orientul Mijlociu", a adăugat el în articolul care urmează să fie publicat miercuri.

Rețeaua globală de plată SWIFT din Belgia, care facilitează cea mai mare parte a tranzacțiilor transfrontaliere din lume, a eliminat Iranul în 2012, după ce Statele Unite și UE au convenit să impună sancțiuni Republicii Islamice asupra activităților sale nucleare.

Acordul din 2015 dintre Iran și puterile mondiale a ridicat sancțiunile internaționale. În schimb, Iranul a fost de acord cu restricțiile privind activitățile sale nucleare, sporind timpul necesar pentru a produce o bombă atomică. Mult timp Iranul a negat că are o astfel de intenție.

Trump a retras Statele Unite din acord, semnat înainte de preluarea mandatului, numindu-l profund eronat și impunând noi sancțiuni Iranului la începutul acestei luni.

Puterile europene s-au luptat pentru a se asigura că Iranul obține beneficii economice suficiente pentru a-l convinge să rămână în înțelegere. Acest lucru s-a dovedit a fi dificil, multe firme europene fiind prudente în urma sancțiunilor financiare impuse de SUA.

Iranul a cerut Europei săptămâna aceasta să accelereze eforturile de salvare a acordului nuclear după ce grupul petrolier francez Total s-a retras oficial dintr-un proiect major, potrivit Mediafax.