La 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către Uniunea Sovietică, mai mult de o treime dintre ruşi o consideră justificată, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat la nivel naţional, date publicităţii marţi, relatează dpa, citată deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, 36% dintre ruşi consideră că Uniunea Sovietică a procedat corect când a trimis trupe în Cehoslovacia în noaptea de 20 spre 21 august 1968 ca răspuns la mişcarea de liberalizare cunoscută sub numele de "Primăvara de la Praga", potrivit unui sondaj realizat de cel mai important centru de cercetare independent a opiniei publice din Rusia, Levada Ţentr.

Trupe ale Pactului de la Varşovia din URSS, Polonia, Ungaria şi Bulgaria au invadat teritoriul unei alte ţări membre a blocului estic, Cehoslovacia, în august 1968, ca represiune împotriva mişcării politice care voia o flexibilizare a rigidităţii tradiţionale comuniste în Cehoslovacia.

Un total de 23% din cele 1.600 de persoane chestionate consideră că "Primăvara de la Praga" a fost o mişcare antisovietică concepută pentru a transforma Cehoslovacia într-o ţară occidentală. Alte 21% consideră "Primăvara de la Praga" drept o acţiune subversivă orchestrată de Occident pentru a diviza blocul estic. Doar mai puţin de o cincime dintre cei intervievaţi - circa 19% - cred că Uniunea Sovietică nu avea dreptul să invadeze Cehoslovacia.

Potrivit istoricilor, 137 de civili au fost ucişi în represaliile declanşate între august şi decembrie 1968.