Regizorul ucrainean Oleg Sențov, deținut în nordul Rusiei, intră marți în a o suta zi de grevă a foamei, fără ca niciun semn al Kremlinului să lase să se întrevadă o viitoare eliberare, în ciuda presiunilor occidentale și a degradării stării sale de sănătate, scrie AFP.

Oleg SentsovFoto: berlinale.de

Cineastul în vârstă de 42 de ani, un oponent al anexării Crimeii, a încetat să mai mănânce în 14 mai și este menținut în viață prin suplimentele alimentare injectate de administrația penitenciară rusă. El cere eliberarea "tuturor prizonierilor politici" ucraineni închiși în Rusia.

În ciuda numeroaselor apeluri ale scriitorilor, actorilor și regizorilor occidentali în favoarea regizorului, Moscova refuză să cedeze în acest dosar, invocând gravitatea acuzațiilor de "terorism" pe baza cărora a fost condamnat și susținând că regizorul trebuie să ceară o grațiere pentru a o obține.

Potrivit verișoarei sale, intervievată de AFP săptămâna trecută, "Oleg își pierde speranța" și "nu mai crede" în eliberarea sa.

"Are un puls foarte slab de 40 de bătăi pe minut. Se plânge de inimă, care îl supără, de slăbiciunea generală și încearcă să nu se ridice des pentru a-și menaja forțele", a povestit Natalia Kaplan, după ce a primit o scrisoare de la vărul ei.

Calificat drept "kamikaze ucrainean" de avocatul său, regizorul a consimțit totuși de mai multe săptămâni să îi fie administrate substanțe alimentare destinate de obicei bolnavilor incapabili să se hrănească.

Potrivit lui Zoia Svetova, o militantă rusă care s-a întâlnit cu acesta în 14 august într-o colonie penitenciară din Labytnanghi (nord), deținutul stă în picioare, se uită la televizor, scrie și primește "multe scrisori".

Autoritățile penitenciare rusești au anunțat la jumătatea lunii august că membri comisiei publice de supraveghere a închisorilor au discutat cu ei și acesta "nu s-a plâns de nimic".

În 2015, Oleg Sențov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" și "trafic de arme" la capătul unui proces calificat drept "stalinist" de Amnesty International și denunțat de Kiev, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Numeroase personalități din lumea culturală, precum marele regizor elvețian Jean-Luc Godard sau actorul american Johnny Depp, au cerut eliberarea sa.

În una dintre rarele intervenții asupra acestui subiect, Vladimir Putin s-a arătat foarte ferm la începutul lui iunie: "În ceea ce îl privește pe dl Sențov, el a fost arestat în Crimeea nu pentru activitățile sale de ziarist ci pentru pregătirea unui atentat".

În iunie, un înalt oficial ucrainean, sub acoperirea anonimatului, vede în această fermitate un semn de ostilitate "personală" a președintelui rus față de regizor.