Tehnologia folosită de Bitcoin funcționează ca o modalitate descentralizată, transparentă și sigură de stocare a datelor cu caracter personal. După ce minoritatea musulmană a fost lipsită de o identitate oficială timp de decenii, Proiectul Rohingya încearcă să ofere o identitate digitală cu ajutorul tehnologiei blockchain celor ignorați de autoritățile din Myanmar, scrieThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Refugiații rohingya apelează la tehnologia blockchain pentru rezolvarea uneia dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă: lipsa recunoașterii oficiale a identității.

Privați de cetățenie în țara lor de origine, Myanmar, membrii grupului minoritar au fost ținta unei campanii brutale a forțelor militare care a culminat cu un an în urmă. Operațiunea de exterminare a trimis mai bine de 700 000 de persoane rohingya în afara granițelor țării, cei mai mulți căutând refugiu în Bangladesh. Aceștia au plecat fără pașapoarte sau alte acte oficiale.

Autoritățile din Myanmar au decis să îi primească pe aceștia înapoi, însă refuză să le acorde cetățenie. Mulți rohangya refuză să se întoarcă pentru a înfrunta viața fără locuințe sau identitate. Această criză l-a determinat pe Muhammad Noor, un lider al comunității, ca alături de echipa sa de la Proiectul Rohingya să caute o soluție digitală.

,,De ce este necesar ca o enitate centralizată, precum o bancă sau un guvern, să îmi dețină identitatea”, spune Noor, liderul comunității Rohyngya din Kuala Lumpur. ,,Cine le dă autoritatea de a-mi spune cine sunt?”

Folosind tehnologia blockchain, Noor testează modul de funcționare al cărților digitale de identitate care ar putea ajuta membrii comunității să acceseze servicii educaționale și bancare în Malaezia, Bangladesh și Arabia Saudită.