Doi iranieni au fost puși sub acuzare în Statele Unite, fiind acuzați că ar spiona pentru Guvernul de la Teheran, inclusiv prin monitorizarea unor instituții evreiești și prin colectarea informațlor unor susținători ai grupului disident Mujahideen-e Khalq (MEK), relatează Reuters, citată de Mediafax.

Foto:

Ahmadreza Mohammadi-Doostdar, în vârstă de 38 de ani, care deține cetățenie dublă și Majd Ghorbani, în vârstă de 59 de ani, care deține cetățenie iraniană dar este rezident în statul California, au fost acuzați pentru spionaj în folosul Iranului, a informat Departamentul de Justiție americani. Cei doi au fost arestați pe data de 9 august.

Doostdar ar fi călătorit din Iran în Statele Unite în iulie 2017 pentru a colecta informații despre persoane considerate inimici ai Guvernului iranian, inclusiv israelieni și evrei, cât și despre persoane asociate cu gruparea MEK.

Departamentul de Justiție a informat că Doostdar a spionat în 2017 un institut evreiesc din Chicago.

Ghorbani este acuzat că ar fi participat la o manifestare MEK din New York, împotriva Guvernului Iranian, unde ar fi fotografiat protestatarii pentru a trimite imaginile în Iran. Acesta este suspectat că ar fi primit 2.000 de dolari pentru fotografii.

Fotografiile, multe din ele fiind însoțite de note privind participanții, au fost găsite în bagajul lui Ghorbani într-un aeroport din SUA, când încerca să se întoarcă în Iran.

Iranul consideră că Mujahideen-e Khalq este o grupare teroristă care încearcă să dea jos Guvernul de la Theran. MEK a fost considerat un grup terorist de Departamentul de Justiție american până în anul 2012.