Nava Diciotti, aparținând Pazei de Coastă italiene, a ajuns în portul Catania, din Sicilia, după ce timp de câteva zile a plutit în derivă așteptând ca autoritățile italiene să autorizeze debarcarea celor 177 de imigranți aflați la bord, printre ei numărându-se și 34 minori, informează El Mundo, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest lucru a fost anunțat de ministrul infrastructurii și transporturilor, Danilo Toninelli. Cu toate acestea, la scurt timp după aceea ministrul de Interne Matteo Salvini a spus că nu va autoriza acostarea până când nu vor avea certitudinea că imigranții vor redistribuiți în alte țări ale Uniunii Europene.

Nava militară italiană a preluat joia trecută migranții, care au fost salvați de alte două ambarcațiuni din apele malteze. Guvernul italian a cerut autorităților malteze să fie responsabile pentru aceste persoane. Guvernul maltez a refuzat să accepte imigranții și a acuzat Italia că a interceptat nava pentru a o împiedica să intre în apele italiene, desclanșând o nouă neînțelegere între Roma și Valletta.

Salvini a amenințat apoi că va împiedica nava Diciotti să aterizeze și va începe să returneze migranții interceptați în Libia.

"Fie există ajutor imediat și redistribuire, fie vom începe să îi ducem înapoi în Libia", a spus el .

Amenințarea lui Salvini nu este nouă și, dacă este îndeplinită, guvernul italian va încălca acordurile internaționale, deoarece Libia nu este considerată un port sigur.

Ministerul de Externe a trimis o solicitare formală Comisiei Europene de a găsi o soluție rapidă. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al CE, Tove Ernst, a asigurat că lucrează la acest lucru și că au contactat diferitele state membre.