Consiliul ministerial al Marocului a aprobat un proiect de lege prin care se reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri, bărbați și femei, pentru prima dată din 2006, a anunțat printr-un comunicat Cabinetul Regal de la Rabat, informează Reuters, citat de Mediafax.

Violente in MarocFoto: Captura YouTube

”Cetățenii de sex feminin și masculin cu vârsta cuprinsă între 19 și 25 de ani sunt obligați să efectueze serviciul militar timp de 12 luni", a declarat purtătorul de cuvânt al Palatului Regal, Abdelhak Lamrini.

Proiectul de lege, care va intra în vigoare odată publicat în monitorul oficial, va stabili scutiri și drepturile și responsabilitățile participanților la serviciul militar, se arată în comunicat.

"Serviciul militar își propune să promoveze patriotismul în rândul tinerilor, în cadrul corelării dintre drepturile și responsabilitățile cetățenilor", a spus acesta.

Marocul se confruntă în ultimele luni cu proteste conduse de tineri în zone marginalizate din punct de vedere economic, cum ar fi regiunea Rif de Nord și orașul estic Jerrada. Unii critici consideră legea drept o măsură de încurajare a loialității față de stat în rândul tinerilor, care se confruntă cu probleme economice și sociale.

Consiliul ministerial este prezidat de regele Mohammed, care este, de asemenea, comandantul suprem și șef al personalului general al Forțelor Armate Regale din Maroc.

După reuniunea consiliului, regele a ținut un discurs televizat, îndemnând guvernul să facă mai mult pentru a reduce șomajul și pentru a îmbunătăți sistemul educațional și formarea profesională.