Președintele Argentinei, Mauricio Macri, a anunțat că va reclama guvernul din Venezuela la Curtea Penală Internațională de la Haga pentru presupuse crime înpotriva umanității, conform unui interviu acordat duminică seara postului CNN în limba spaniolă, informează Reuters.

Macri a spus că va căuta să facă referire la guvernul condus de președintele socialist Nicolas Maduro ”săptămânile următoare” și că are sprijinul președințior din Columbia, Chile și Paraguay.

"Pentru mine, nu există nicio îndoială: în Venezuela, drepturile omului sunt încălcate sistematic prin oprirea opoziției și a tuturor. Există un sens din ce în ce mai mare că trebuie să luăm măsuri mai puternice ", a spus el, potrivit unei transcrieri a interviului în publicația Nuevo Herald din Miami, în care reporterul CNN Andrés Oppenheimer are o coloană.

"Maduro nu s-a schimbat deloc. Nu sunt optimist pe termen scurt cu privire la ceea ce se va întâmpla în Venezuela ", a adăugat Macri.

Comentariile sale au venit ca urmare a faptului că Maduro a anunțat o rată de schimb unică pe fondul criptografiei de petrol a guvernului său, devalorizându-și moneda cu 96% printr-o mișcare care, spun economiștii, că va încuraja hiperinflația.

Întrucât zeci de mii de venezuelani au fugit în țările vecine, au avut loc revolte anti-imigranți în Brazilia, iar Ecuador și Peru s-au mișcat pentru a-și consolida granițele.

Biroul ONU pentru drepturile omului a trimis deja un raport privind Venezuela la CPI, al cărui procuror a deschis o anchetă preliminară privind presupusele încălcări ale drepturilor omului în luna februarie.

Raportul a spus că forțele de securitate venezuelene suspectate de uciderea a sute de demonstranți și presupuși infractori din 2015 se bucură de imunitate față de urmărirea penală, indicând că statul de drept este "practic absent" în țara membră OPEC, potrivit Mediafax.