Propunerea de excludere a Consiliului Național al Magistraturi (KRS) din Rețeaua Europeană a Consiliilor Magistraturii (ENCJ) este un nou element de presiune, de război psihologic, care este dus cu Polonia în speranța că autoritățile poloneze vor „ceda” și vor retrage reformele – consideră Jacek Sasin, șeful Comitetului Permanent al Consiliului de Miniștri, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conducerea Rețelei Europene a Consiliilor Magistraturii (ENCJ) vrea să excludă din organizație Consiliul Național al Magistraturii poloneze (KRS).

Joi i s-a transmis KRS că se va ocupa de această problemă în ședința plenară din 17 septembrie la București. „Consiliul a propus membrilor ENCJ suspendarea calității de membru al KRS legat de faptul că nu îndeplinește cerințele ENCJ privind independența față de puterea executivă și legislativă” – citim în poziția publicată pe pagina de internat a ENCJ. Despre această problemă a fost întrebat vineri la Polskie Radio 24 șeful Comitetului Permanent al Consiliului de Miniștri, Jacek Sasin.

„Eu interpretez acest gest ca fiind un nou element de presiune asupra Poloniei, a războiului psihologic, care este dus cu Polonia în speranța că autoritățile poloneze vor „ceda” și vor considera că trebuie să renunțe la aceste reforme, pe care le realizăm în numele detensionării diverselor dispute, care sunt generale” – a spus Sasin. „Dar noi vom persevera în această chestiune”, a adăugat. „Acest lucru este deosebit de important, deoarece pentru noi punctul de referință este societatea poloneză și alegătorii noștri, care ne-au votat” – a menționat politicianul.

Așa cum a subliniat, PiS trebuie în primul rând să fie credincios așteptărilor alegătorilor săi. Poziția ENCJ a apărut la două zile după ce Comisia Europeană a făcut un nou pas în procedura privind încălcarea legii UE de către Polonia în cazul legii despre Curtea Supremă. CE rămâne pe poziția că legea despre Curtea Supremă este în contradicție cu legea UE, deoarece încalcă principiul independenței justiției, între care inamovibilitatea judecătorilor.