China îşi va continua cooperarea şi va menţine relaţiile cu Iranul, a relatat vineri agenţia chineză de ştiri Xinhua, citând o declaraţie a consilierului de stat chinez Wang Yi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Planul de Acţiune Comun şi Comprehensiv (JCPOA), acordul din 2015 prin care Teheranul se angaja să-şi reducă activităţile nucleare în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor occidentale, este în conformitate cu "interesul comun" al comunităţii internaţionale, a declarat diplomatul chinez în cadrul unei conversaţii telefonice cu ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, potrivit Xinhua, citată deAgerpres.

"Am comunicat deschis că ne opunem practicilor greşite de sancţiuni unilaterale şi 'jurisdicţiei braţului lung' în relaţiile internaţionale", a declarat Wang Yi, conform sursei citate.

Beijingul a cultivat relaţii comerciale strânse cu Teheranul, în special în sectorul energetic, relatează Reuters.

Legăturile Chinei cu Teheranul sunt deschise, transparente şi legitime, a anunţat Ministerul său de Externe anterior în cursul lunii august, după ce preşedintele american Donald Trump a spus că companiile care fac afaceri cu Iran vor fi interzise în SUA.