"Italia aderă la iniţiativa de redistribuire a migranţilor aflaţi la bordul navei Aquarius", comunică guvernul din Malta, specificând că "în urma anunţului unei acţiuni de cooperare comună între cinci state membre pentru redistribuirea tuturor imigranţilor la bordul navei Aquarius, guvernul italian a contactat guvernul maltez pentru a participa la iniţiativă". Prin urmare, anunţul dezminte controversatul tweet al vice-premierului şi ministrului de interne, Matteo Salvini, care marţi, în timpul situaţiei de urgenţă imense declanşată de dramatica prăbuşire a podului Morandi din Genova, şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter, explicând că Roma nu ar fi primit niciun migrant de la bordul navei, potrivit Rador, care citează La Reppubblica.

HotNews.roFoto: Hotnews

Valletta, în schimb, spune contrariul. "Migranţii de la bordul navei Aquarius au debarcat în Malta azi, după un acord care i-a permis navei să intre în porturile sale, în ciuda faptului că nu există nicio obligaţie legală de a face acest lucru. Ţările participante sunt acum Franţa, Germania, Spania, Portugalia, Luxemburg şi Italia", a explicat guvernul maltez. "Acest acord îi va privi pe toţi cei 141 de migranţi de la bordul navei Aquarius şi alţi 60 de migranţi salvaţi pe mare într-o operaţiune în zona Sar din Malta, redistribuiţi în alte state membre într-un scenariu de solidaritate europeană concretă".

Între timp, unul dintre minorii aflaţi la bordul navei Aquarius, printre cei 141 de migranţi salvaţi vineri în largul coastelor Libiei şi debarcaţi acum în Malta, a povestit că a fost răpit şi că le-a cerut răpitorilor săi să îl ucidă ca să nu mai trăiască în condiţiile în care îl ţineau. Este una dintre mărturiile şocante ascultate de echipajul navei şi relatate de ziarul maltez "Times of Malta". "I-am rugat pe răpitorii mei să mă ucidă", le-a spus adolescentul membrilor echipajului navei Aquarius sosită în portul din La Valletta. Copiii, solicitanţi de azil, au dezvăluit că au fost victimele răpirilor şi şantajelor în dauna rudelor lor. Dintre cei 141 de migranţi salvaţi de Aquarius, 38 sunt minori neînsoţiţi care au mai puţin de 15 ani.