Talibanii au anunţat miercuri că îşi retrag garanţia de securitate pentru Crucea Roşie în Afganistan, după ce au acuzat organizaţia că a neglijat prizonieri aflaţi în greva foamei la închisoarea Pul-e Charkhi din Kabul, relatează Reuters, citată deAgerpres.

Crucea Rosie in AfganistanFoto: Crucea Rosie

Potrivit talibanilor, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) nu a făcut presiuni asupra oficialilor închisorii de a asigura îngrijiri medicale adecvate pentru cei aflaţi în greva foamei.

"De aceea, Emiratul islamic al Afganistanului anunţă retragerea angajamentului de securitate pe care şi l-a luat faţă de Crucea Roşie internaţională pentru activităţile ei în Afganistan", se menţionează într-un comunicat.

"Prin urmare, emiratul islamic nu garantează protecţia vieţilor şi a proprietăţilor lor până nu ajung la un acord cu emiratul pentru a-şi corecta acţiunile", se mai precizează în textul citat.

Purtătoarea de cuvânt a ICRC Sanela Bajrambasic a declarat că reprezentanţii Crucii Roşii au vizitat luni închisoarea Pul-e Charkhi pentru a monitoriza serviciile medicale asigurate deţinuţilor în greva foamei şi a le furniza soluţiile intravenoase necesare.

Ca organizaţie neutră, ea a spus că Crucea Roşie nu a adoptat nicio poziţie asupra motivelor sau scopurilor grevei foamei şi nu a încercat să-i convingă pe deţinuţi să renunţe la protest şi nici autorităţile să le accepte revendicările.