Statele Unite condamnă sancțiunile impuse de către autoritățile de la Ankara, mai exact dublarea taxelor vamale la automobile, alcool și tutun, menționând că acestea reprezintă „un pas în direcția greșită”, au anunțat reprezentanții Casei Albe, relatează Reuters.

Erdogan vs TrumpFoto: Colaj foto

Autoritățile din Turcia au decis miercuri impunerea unor măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite, numind sancțiunile impuse de președinele american Donald Trump un atac asupra economiei, potrivit Mediafax.

„Sancțiunile impuse de Turcia sunt cu siguranță regretabile și reprezintă un pas în direcția greșită. Sancțiunile pe care Statele Unite le-au impus Turciei erau în afara intereselor de securitate naționale”, a declarat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Donald Trump a dublat taxele vamale pentru importurile de oțel și aluminiu săptămâna trecută, lucru care a dus la deprecierea lirei turcești.

Purtătorul de cuvânt a transmis faptul că eliberarea pastorului american Andrew Brunson nu va duce la diminuarea taxelor vamale, dar poate duce la diminuarea sancțiunilor.

„Taxele vamale impuse oțelului nu vor dispărea după eliberarea pastorului Brunson. Aceste taxe sunt specifice securității naționale”, a declarat Sanders.

„Sancțiunile, pe de altă parte, au intrat în vigoare din cauza problemei pastorului Brunson. Le vom reanaliza la momentul potrivit”, a adăugat aceasta.

Relațiile dintre Statele Unite și Turcia sunt într-un punct slab, din cauza situației pastorului american, cât și din cauza diferențelor de opinie în ceea ce privește situația din Siria.

Andrew Brunson a fost arestat în ancheta privind tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în iulie 2016, acesta fiind acuzat că ar avea legături cu mişcarea clericului musulman Fethullah Gulen şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţii considerate drept teroriste de Ankara.