Speranțele de a găsi supraviețuitori scad la Genova, în nordul Italiei, după prăbușirea unui pod care s-a soldat cu cel puțin 39 de morți, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miercuri, protecția civilă a anunțat un nou bilanț de 39 de decese confirmate și 15 persoane rănite, dintre care 12 în stare gravă. Există de asemenea mai multe persoane dispărute.

Trei copii cu vârste între 8 și 13 ani figurează printre victime.

După prăbușirea acestui pod - cel mai sângeros accident de acest tip din Europa după 2001 - echipele de salvare au luptat toată noaptea de marți spre miercuri în încercarea de a găsi supraviețuitori.

Prăbușirea bruscă și încă neexplicată a acestui pod masiv din beton datând din anii 1960 și denumit Morandi după numele proiectantului său, a antrenat căderea a circa 35 de mașini și câteva camioane într-un vid de 45 de metri.

Podul cu o lungime de 1,18 km - dintre care s-au prăbușit peste 200 de metri - a fost construit între 1963 și 1967 în mare parte cu beton armat precomprimat.

Încă din primele decenii de existență au fost efectuate lucrări de mentenanță importante legate în special de degradarea betonului, accentuată de vibrațiile traficului.

Noul guvern populist italian a trecut la atac miercuri promițând urmărirea vinovaților și acuzand societatea care gestionează autostrada, Autostrade per l'Italia.

Ministrul pentru Infrastructuri și Transporturi Danilo Toninelli a cerut directorilor societății să demisioneze și a lansat o procedură în vederea unei eventuale revocări a tuturor concesiunilor societății.

"Timp de ani de zile s-a spus că gestionarea autostrăzilor de către companii private este mai bună decât de către stat. Acum avem unul dintre cei mai mari concesionari europeni care ne spune că acest pod era sigur și că nimic nu lăsa să se întrevadă o prăbușire", a acuzat Luigi Di Maio, vicepremier și liderul Mișcării 5 Stele (M5S, populiști).

"Revocarea concesiunilor este un minim" de acțiuni necesare, a spus și Matteo Salvini, șeful Ligii (extrema dreaptă).

Potrivit societății italiene a autostrăzilor, "lucrări de consolidare erau în curs la baza viaductului", care era obiectul unor "activități constante de supraveghere și vigilență".

Autostrada A10 leagă Genova de Vintimille, la granița cu Franța. Din cauza reliefului foarte accidentat al regiunii, între mare și munte, parcursul său este jalonat de lungi viaducte și tuneluri.

Echipele de pompieri - 400 de oameni au luat parte la operațiune, începând de ieri - caută în continuare printre rămășițele podului, cu ajutorul câinilor. Două mari macarale au fost aduse pentru a ajuta la operațiunile de salvare.

"Nu pierdem speranța de a găsi supraviețuitori", spunea dimineața Emanuele Gissi, comandant adjunct al pompierilor regiunii Piemont. "În timpul nopții, trei victime decedate au fost găsite în rămășițe", a adăugat el.

Drama a avut loc marți dimineața, când o porțiune foarte mare a podului s-a prăbușit. Din cauza vibrațiilor foarte puternice, locuitorii din zonă au crezut că au de-a face cu un cutremur.