”În interiorul UE, dedicarea blocului față de valori este cu jumătate de măsură”, scrie Financial Times într-un articol în care critică lașitatea Uniunii Europene de a acționa contra regimurilor din România și Ungaria.

Protest Piata Victoriei 12 augustFoto: Hotnews

”În acest weekend zeci de mii de români au ieșit în stradă în capitala București pentru a protesta contra corupției și nepotismului care-și fac de cap. Societatea civilă și-ar dori un sprijin puternic din partea UE, însă blocul pare reticent să se ia la luptă cu acest flagel vechi de decenii, care a paralizat instituțiile statului român.

Același lucru poate fi afirmat și în privința Ungariei, unde ONG-urile sunt luate în colimator. UE a fost rușinos de ineficientă. Iar Partidul Popular European, grupul conservator din Parlamentul European, refuză să expulzeze din rândurile sale partidul de dreapta FIDESZ al premierului Viktor Orban, de teamă că astfel nu va mai fi cel mai mare grup din parlament după alegerile de anul viitor. Regimurile autoritare și liderii populiști din Europa își consolidează poziția din cauza lașității UE.

Pe de altă parte, activiștii care încă mai privesc Europa ca pe un gardian al valorilor și al bunului simț nu sunt singurii perdanți. UE însăși își pune în pericol tocmai acele principii pe baza cărora a fost clădită”, scrie Financial Times, citată de Rador.