Curtea Supremă din Pennsylvania a făcut public un raport care informează cu privire la abuzuri sexuale în Biserica Catolică, numind mai bine de 300 de clerici implicați. Investigația a scos la iveală că peste 1 000 de copiii au fost abuzați de membrii a șase dioceze din Pennsylvania în ultimii 70 de ani, scrieBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialii spun că membrii bisericii au încercat sistematic să își acopere faptele.

După o investigație de 18 luni, ,,peste 1 000 de victime au fost identificate chiar cu ajutorul arhivelor bisericii”, apare în raportul curții de punere sub acuzare.

,,Credem că numărul real al copiilor ale căror date au fost pierdute sau le-a fost frică să mărturisească este de ordinul miilor. (...) Toate (aceste acțiuni) au fost trecute cu vederea de către liderii bisericii, care au preferat să protejeze abuzatorii și renumele instituției”, mai este precizat în raport.

Multe dintre cazuri sunt prea vechi pentru a fi înaintate în instanță, însă oficialii spun că se poate vorbi de mai multe capete de acuzare pentru vinovați.

Raportul numește membrii bisericii implicați în acte de abuz la adresa minorilor, însă acestea nu au fost făcute publice încă, deoarece avocații susțin că astfel ar fi încălcate drepturile constituționale ale inculpaților.

Curtea de punere sub acuzare, formată în 2016, a intervievat zeci de martori și a examinat mai bine de 500 000 de pagini din documentele interne ale diocezelor de pe întreg cuprinsul statului.

În Pennsylvania locuiesc în jur de 3 milioane de catolici.