Le Monde: Netanyahu s-a dus în secret în Egipt pentru a discuta despre un armistiţiu în Gaza
Deocamdată nu a putut fi obţinută nicio confirmare legat de această vizită despre care a vorbit "10", un canal privat de televiziune. Potrivit acestuia, întâlnirea a durat mai multe ore. S-a desfăşurat în momentele în care fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas, cunoştea o recrudescenţă a violenţei.
O posibilă ridicare a blocadei instaurate în 2008
De la 30 martie, împrejurimile barierei care separă enclava palestiniană de teritoriul israelian sunt teatrul unei mobilizări împotriva blocadei impuse de Israel de peste zece ani, dar şi pentru dreptul de reîntoarcere al palestinienilor goniţi sau care au fugit de pe pământul lor la crearea statului evreu în 1948.
Potrivit unor surse americane citate de "10", convorbirile dintre prim-ministrul israelian şi preşedintele egiptean s-au referit la posibilitatea de a încheia un armistiţiu pe termen lung în fâşia Gaza, o posibilă revenire a Autorităţii Palestiniene a lui Mahmud Abbas să gestioneze enclava, uşurarea blocadei israeliene şi reabilitarea infrastructurilor vitale în această regiune, devastată de trei războaie din 2008 încoace. Hamas a preluat puterea de peste zece ani în fâşia Gaza, după un cvasi-război civil cu Fatah, partidul lui Mahmud Abbas.
Armistiţiu fragil
Egiptul este, împreună cu Iordania, singura ţară arabă care a încheiat un tratat de pace cu Israelul. Cairo este implicat în negocieri care ar trebui să ducă la reconciliere inter-palestiniană, între Hamas şi Fatah.
Între miercuri 8 şi joi 9 august, Gaza şi împrejurimile sale israeliene au cunoscut cele mai grave confruntări de la războiul din 2014. Un armistiţiu fragil a fost până la urmă instaurat joi seara, prin intermedierea Egiptului şi a ONU, potrivit unei surse apropiate de negocieri.
Din 30 martie, cel puţin 169 de locuitori din Gaza au fost ucişi de tirurile israeliene. Pentru prima dată din 2014, un soldat israelian a fost ucis pe 20 iulie.
Preluare Rador

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Si totusi, daca a fost ceva de discutat in 'secret' s-ar putea sa fie problema cu Iranul, si nu chestiile legate de cateva rachete, sau baloane, lansate de 'neastamparatii' aia din Gaza...
Mai jos sunt discutate relatiile dintre Egipt si Iran:
https://en.wikipedia.org/wiki/Egypt%E2%80%93Iran_relations
Si iata expuse NUMAI doua idei din Wikipedia:
1 - "Legăturile dintre aceste țări - cele mai mari și cele mai influente din Orientul Mijlociu - au devenit ostile după revoluția iraniană din Iran în 1979.
2 - Egiptul este singura țară arabă fără o ambasadă în Iran
Cat despre relatiile dintre Israel si Iran ce sa mai vorbim!?
Asadar, vizita a fost 'secreta' dar DE CE sa NU stim si noi ce s-a discutat?