Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut pe 22 mai o vizită excepţională şi "secretă" în Egipt, unde a discutat cu preşedintele Abdel Fattah al-Sissi despre un armistiţiu în fâşia Gaza, a arătat luni, 13 august, o televiziune israeliană.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Deocamdată nu a putut fi obţinută nicio confirmare legat de această vizită despre care a vorbit "10", un canal privat de televiziune. Potrivit acestuia, întâlnirea a durat mai multe ore. S-a desfăşurat în momentele în care fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas, cunoştea o recrudescenţă a violenţei.

O posibilă ridicare a blocadei instaurate în 2008

De la 30 martie, împrejurimile barierei care separă enclava palestiniană de teritoriul israelian sunt teatrul unei mobilizări împotriva blocadei impuse de Israel de peste zece ani, dar şi pentru dreptul de reîntoarcere al palestinienilor goniţi sau care au fugit de pe pământul lor la crearea statului evreu în 1948.

Potrivit unor surse americane citate de "10", convorbirile dintre prim-ministrul israelian şi preşedintele egiptean s-au referit la posibilitatea de a încheia un armistiţiu pe termen lung în fâşia Gaza, o posibilă revenire a Autorităţii Palestiniene a lui Mahmud Abbas să gestioneze enclava, uşurarea blocadei israeliene şi reabilitarea infrastructurilor vitale în această regiune, devastată de trei războaie din 2008 încoace. Hamas a preluat puterea de peste zece ani în fâşia Gaza, după un cvasi-război civil cu Fatah, partidul lui Mahmud Abbas.

Armistiţiu fragil

Egiptul este, împreună cu Iordania, singura ţară arabă care a încheiat un tratat de pace cu Israelul. Cairo este implicat în negocieri care ar trebui să ducă la reconciliere inter-palestiniană, între Hamas şi Fatah.

Între miercuri 8 şi joi 9 august, Gaza şi împrejurimile sale israeliene au cunoscut cele mai grave confruntări de la războiul din 2014. Un armistiţiu fragil a fost până la urmă instaurat joi seara, prin intermedierea Egiptului şi a ONU, potrivit unei surse apropiate de negocieri.

Din 30 martie, cel puţin 169 de locuitori din Gaza au fost ucişi de tirurile israeliene. Pentru prima dată din 2014, un soldat israelian a fost ucis pe 20 iulie.

Preluare Rador