În Europa, nici un premier nu vorbeşte - nici măcar cu aproximaţie - aşa cum vorbeşte Viktor Orbán. Prin declaraţiile sale, premierul Ungariei demontează toate consensurile unanim acceptate pe acest continent, scrie istoricul american Daniel Pipes, într-un articol publicat de ziarul de dreapta The Washington Times. și citat de Magyar Televizio.

Viktor OrbanFoto: Agerpres/EPA

"Este un conservator sincer, care spune lucrurile pe faţă, sau potrivit terminologiei folosit de el, este "iliberal", respectiv proiectează ţeluri pentru a veni în apărarea creştinismului şi respinge ferm influenţa musulmană.

Prin acest stil de vorbire, Orbán i-a încurajat pe alegătorii polonezi, austrieci, italieni şi germani ca ei să spună "Nu imigrării necontrolate", a declarat Pipes, care a adăugat: "Desigur, presa occidentală îl critică permanent pe Orbán - şi pe bună dreptate - pentru acapararea întregii prese, pentru presiunea exercitată asupra organizaţiilor non-guvernamentale, imixtiunea în independenţa justiţiei, corupţia la nivel guvernamental şi politica Pro-Putin".

Unele critici sunt exagerate şi nedrepte. Evrei din Ungaria se plâng, într-adevăr, de exacerbarea antisemitismului, însă, în realitate, incidentele antisemite s-au diminuat, iar în Europa Ungaria este ţara care asigură cea mai mare siguranţă evreilor care îşi exercită în mod efectiv religia lor, afirmă istoricul american, care mai menţionează: "Ieşirile vehemente ale premierului ungar împotriva antisionistului George Soros nu sunt mai antisemite faţă de cele ale activistului conservator american David Horowitz sau ale firmei de detectivi Black Cube, care este compusă din foşti agenţi ai Mossadului".

La nivelul Europei, Ungaria întreţine cele mai bune relaţii cu Israelul, a subliniat Pipes. Potrivit preşedintelui Institutului conservator de analiză Middle East Forum, nu se poate spune că Guvernul Ungariei ar fi un opozant al musulmanilor. Cu toate că Viktor Orbán a spus, într-adevăr, referitor la imigranţii clandestini, că ei nu sunt de fapt imigranţi, ci forţe musulmane de invazie, practic, în Ungaria sunt bineveniţi musulmanii care respectă legea".

La sfârşitul articolului, Daniel Pipes îl citează pe politologul bulgar Ivan Krastev, potrivit căruia Viktor Orbán conduce o ţară mică, însă mişcarea reprezentată de el are o importanţă globală. Este posibil ca pe lista celor 80 de ţări cu influenţă, Ungaria să ocupe locul 73, însă, în realitate, începe să îndeplinească un rol tot mai influent în Europa, iar Orbán începe să devină cel mai important lider al continentului", a conchis Krastev.

preluare Rador