Autoritățile din Malta au anunțat marți că au permis navei umanitare Aquarius să acosteze în unul dintre porturile malteze, cei 141 de migranți urmând să fie preluați de autoritățile din Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia și Spania, relatează Reuters.

„Malta va face o concesie și va permite acostarea navei, deși nu are nicio obligație legală să facă acest lucru”, au declarat reprezentanții Guvernului, citează Mediafax.

„Malta va fi doar o bază logistică, cei 141 de migranți vor fi distribuiți autorităților din Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia și Spania”, au adăugat aceștia.

Nava umanitară Aquarius aparține asociației caritabile franco-germane SOS Medierranee și asociației Doctori Fără Frontiere.

Cei 141 de migranți au fost salvați în cadrul a două operațiuni diferite și se află momentan în apele internaționale, între Italia și Malta.

Autoritățile din Italia și Spania au refuzat luni să primească nava cu 141 de miganți salvați din Marea Mediterană, provocând o altă dispută la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește salvarea migranților.

Matteo Salvini, ministrul italian de Interne, a postat marți un mesaj pe Twitter privind nava Aquarius.

„Nava Aquarius va acosta în Malta și migranții de la bordul ei vor fi trimiși în Spania, Franța, Luxemburg, Portugalia și Germania. După cum am promis, nu în Italia. Deja am făcut suficiente lucruri”, a declarat Salvini.

Peste 650.000 migranți au ajuns în Italia începând cu anul 2014, iar autoritățile de la Roma au criticat de multe ori țările din Uniunea Europeană deoarece nu împart „povara” primirii migranților.