Comisia Europeană a făcut marți un nou pas în procedura de infringement împotriva Poloniei, apreciind că Varșovia nu a răspuns la îngrijorările sale privind respectarea independenței justiției în cazul controversatei reforme a Curții supreme, scrie AFP.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

"Răspunsul autorităților poloneze nu disipează preocupările juridice ale Comisiei1", afirmă instituția, gardianul Tratatelor, într-un comunicat.

Comisia a trimis la începutul lunii iulie o scrisoare de avertisment către autoritățile poloneze iar autoritățile poloneze mai au acum o lună pentru "a lua măsuri".

"În lipsa acestora, Comisia ar putea decide sesizarea Curții de justiție a UE", avertizează executivul european.

"Ne așteptăm ca argumentele noastre să nu convingă (Comisia), nu pentru că sunt prea slabe ci pentru că acționează în acest caz de manieră politică și nu ca o instituție menită să vegheze la respectarea legilor europene și a tratatelor", a replicat Lukasz Piebiak, ministru adjunct al Justiției, citat de agenția poloneză PAP.

La rândul său, executivul european "menține faptul că legea poloneză privind Curtea supremă este incompatibilă cu dreptul Uniunii, având în vedere că afectează principiul independenței justiției, inclusiv inamovibilitatea judecătorilor".