Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți că țara sa va "boicota" aparatele electronice americane, în condițiile în care relații dintre Ankara și Washington s-au tensionat puternic în ultimele săptămâni, scrie AFP.

ErdoganFoto: Captura YouTube

"Vom aplica un boicot împotriva produselor electronice americane. Dacă ei au iPhones, există Samsung de cealaltă parte", a spus Erdogan, într-un discurs susținut la Ankara.

"Avem de asemenea și Vestel al nostru", a continuat Erdogan, referindu-se la marca turcă de electronice.

Produsele Apple sunt foarte folosite în Turcia, inclusiv de Erdogan, care este fotografiat frecvent cu un iPhone sau o tabletă iPad în mână.

În timpul loviturii de stat din 15 - 16 iulie 2016, și-a îndemnat partizanii să iasă în străzi prin intermediul aplicației FaceTime, dezvoltată de Apple.

Aceste declarații virulente ale președintelui turc vin în momentul în care Ankara și Washington, doi aliați în cadrul NATO, traversează o criză diplomatică ce îngrijorează bursele din Turcia, accelerând prăbușirea lirei turcești.

După mai multe luni de tensiuni, relațiile s-au deteriorat și mai mult luna trecută, pe fondul subiectului arestării în Turcia a unui pastor american, Andrew Brunson.

SUA au impus sancțiuni împotriva a doi miniștri turci iar Ankara a replicat cu măsuri similare. Președintele american a anunțat vinerea trecută dublarea taxelor vamale la importurile de oțel și aluminiu turcești.

Aceste turbulențe au pus și mai multă presiune pe lira turcească, care continuă să se prăbușească în ultimele zile.

Lira își revenea însă ușor marți, după anunțarea marți a unor măsuri de sprijin ale băncii centrale.

Erdogan a acuzat un "complot economic" țesut în Statele Unite împotriva lirei turcești.

"Nu ezită să folosească economia ca o armă", a declarat Erdogan, marți, susținând că economia turcă merge "ca ceasul, mulțumesc lui Dumnezeu".