​​Preşedintele american Donald Trump a semnat luni legea bugetului Pentagonului pe 2019 care prevede cheltuieli de 716 miliarde de dolari, apărându-şi proiectul de Forţă spaţială şi arătând cu degetul spre China, relatează AFP, DPA şi Reuters. Ministerul Comerţului din China a anunţat marţi că va analiza de manieră exhaustivă noua lege a bugetului apărării din SUA care întăreşte rolul unei comisii-cheie însărcinate cu revizuirea investiţiilor străine propuse şi a cerut tratament corect pentru investitorii chinezi, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Donald TrumpFoto: YouTube

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni legea bugetului Pentagonului pe 2019 care prevede cheltuieli de 716 miliarde de dolari, apărându-şi proiectul de Forţă spaţială şi arătând cu degetul spre China, relatează AFP, DPA şi Reuters.

Această lege de finanţare "le va da militarilor americani puterea de foc de care au nevoie pentru a câştiga orice conflict rapid şi de manieră decisivă", a declarat preşedintele american în cursul unei ceremonii de semnare de la baza militară Fort Drum, în statul New York.

"Credem că soldaţii noştri merită instrumentele, echipamentul şi resursele pe care le-au câştigat cu sângele, sudoarea şi lacrimile lor", a adăugat Donald Trump.

Legea deblochează 69 de miliarde de dolari pentru operaţiuni în curs (Afganistan, Siria, Irak şi Somalia, etc.), prevede o creştere cu 2,6% a salariilor membrilor forţelor armate şi autorizează zeci de miliarde de dolari investiţii în modernizarea Forţelor navale şi aeriene şi a rachetelor pentru apărarea SUA.

În ceea ce priveşte Forţa spaţială, din care Trump vrea să facă a şasea ramură din forţele armate, ea va necesita o finanţare complementară pe care Congresul va trebui să o aprobe.

"Ca şi cerul, pământul şi marea, spaţiul a devenit un teren de luptă", a declarat el. O Forţă spaţială va permite SUA "să-şi prindă din urmă" adversarii, care deja "au început înarmarea spaţiului", a indicat Trump.

"China chiar a lansat o nouă divizie a forţelor sale armate pentru a superviza programele sale militare în spaţiu", a precizat el.

Preşedintele american nu a menţionat "Forţa spaţială" a Rusiei, care există deja de mai mulţi ani.

"Suntem cei mai puternici. Suntem cei mai bine finanţaţi. Suntem cei mai mulţi. Suntem cei mai puternici. Suntem cei mai deştepţi", a mai spus el.

Noul buget al apărării autorizează cheltuieli militare şi prevede controale mai puţin drastice asupra contractelor guvernului SUA cu companiile chineze ZTE Corp şi Huawei Technologies Co Ltd.

Aşa-numitul "The National Defense Authorization Act" (NDAA) a întărit Comisia pentru investiţii străine din SUA (CFIUS), care analizează propunerile de investiţii străine pentru a evalua dacă ele ameninţă securitatea naţională. Această măsură a fost percepută drept una care vizează China, notează Reuters.

Într-un scurt comunicat, Ministerul Comerţului din China a precizat că a remarcat includerea CFIUS în lege şi că va evalua "de manieră exhaustivă" conţinutul, dând atenţie în primul rând impactului asupra firmelor chineze.

"Companiile chineze şi americane au o dorinţă puternică de a-şi aprofunda cooperarea în materie de investiţii, iar potenţialul este enorm", a adăugat ministerul.

"Guvernele celor două ţări ar trebui să asculte vocile companiilor şi să asigure un mediu bun şi aşteptări stabile. Partea americană ar trebui să trateze corect investitorii chinezi şi să evite ca CFIUS să devină un obstacol în cooperarea în domeniul investiţiilor între firmele chineze şi americane", a adăugat ministerul.