Matteo Salvini repetă acest lucru de mai mult timp, ca de altfel şi ministrul Elisabetta Trenta: există un risc real ca la bordul ambarcaţiunilor pline cu migranţi să se afle şi jihadişti care vor să vină în Italia pentru a comite atacuri, potrivit Rador, care citează Il Giornale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta este unul dintre motivele, poate cel mai important dintre toate, pentru care centrul a invitat mereu guvernele succesive să ia în considerare cu multă seriozitate pericolul care ar putea veni de pe mare. În cele din urmă, până şi fostul ministru Marco Minniti a fost nevoit să capituleze admiţând că riscul prezenţei jihadiştilor la bordul şalupelor ce se îndreaptă pre Italia nu este deloc de neglijat. În luna ianuarie, Interpolul a recunoscut că cel puţin cincizeci de luptători ISIS au ajuns în Europa pe mare.

Luni, autorităţile tunisiene au blocat nouă terorişti islamici în timp ce se urcau pe o barcă cu direcţia Italia. În cazul în care ar fi reuşit în scopul lor, foarte probabil ar fi debarcat în Italia după ce ar fi fost salvaţi eventual de o ambarcaţiune în Marea Mediterană. Iar dacă Salvini ar fi fost de acord, ar fi fost consideraţi solicitanţi de azil şi conduşi în centrele de speciale.

Cei nouă extremişti care au încercat să urce la bordul unei şalupe pentru a ajunge în Italia făceau parte dintr-un grup de 15 persoane. Ceea ce înseamnă că dacă ar fi reuşit, mai mult de jumătate din "migranţii" aflaţi la bord, ar fi fost terorişti. Din fericire, barca a fost interceptată de Paza de Coastă şi de echipa antitero din Biserta, în nordul Tunisiei. Cei nouă, cu vârste cuprinse între 21 şi 39 de ani, au fost predaţi la Unitatea Gărzii Naţionale pentru interogatorii.