"Dunărea şi Marea Neagră devin o zonă de deosebit conflict şi politicienii bulgari la toate nivelurile trebuie să depună multe eforturi pentru a nu se permite acţiuni militare în Marea Neagră", a spus premierul bulgar, Boiko Borisov, în timpul participării la adunarea solemnă cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare a Republicii Bulgaria, la Varna. "Suntem pregătiţi, însă rolul acestei pregătiri este de a se împiedica posibilitatea unui conflict, potrivit Rador, care citează Trud.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vom folosi întreaga noastră diplomaţie şi energie pentru a le păstra şi doar pentru a participa la exerciţii", a subliniat premierul Borisov. De asemenea, premierul a arătat "că poate fi considerat puternic politicianul care îi aduce pe militari înapoi sănătoşi şi nu îi duce la război. Nu există război bun, există eroi - să îi avem alături sănătoşi". Premierul a subliniat că Bulgaria se mândreşte cu forţele sale maritime militare şi cu toţi cei care lucrează pentru Armata Bulgariei şi a subliniat modul excelent în care s-au prezentat militarii bulgari în exerciţiile de amploare cu participare internaţională şi în operaţiuni cu aliaţii.

"Importanţa regiunii Mării Negre, în care se împletesc diferite interese este tot mai mare. Tot mai mari sunt şi cerinţele către Forţele Marinei Militare, va trebui să rezolvaţi sarcini dificile cu o tehnică învechită şi cu o serioasă criză de cadre, dar să şi introduceţi noua dotare, pe care Forţele Marinei Militare o merită", i-a felicitat la rândul său pe studenţi preşedintele Rumen Radev. "Puterea de la Sofia acţionează indolent şi iraţional cu privire la modernizarea flotei şi a forţelor armate.

Dacă anul acesta se repetă scenariul de anul trecut - promisiuni mari, alocare de buget şi apoi blocarea proiectelor-, se va confirma teza că de fapt modernizarea este o scuză bună pentru a se acorda buget, iar apoi să se transforme în excedent, care să se cheltuiască conform unor mecanisme şi criterii neclare", a spus şeful statului.