S-ar putea ca Trump să aibă ceva mai mult de câştigat refuzând orice compromis. El ar putea profita de ocazia de a acţiona dur şi de a-şi păstra cei mai vajnici susţinători strivind un lider musulman important de dragul unui pastor american, scrie Washington Post. Criza actuală împinge Ankara, membră a NATO din 1952, să se refugieze mai mult în braţele Rusiei, scrie Le Monde.

Erdogan vs TrumpFoto: Colaj foto

THE WASHINGTON POST: Erdoğan duce cu Trump o bătălie deja pierdută

Vineri, lira turcească a înregistrat cea mai mare devalorizare într-o singură zi după aproape două decenii, coborând cu peste 14 procente comparativ cu dolarul. Ministrul de finanţe - ginerele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan - nu a putut opri declinul şi a ţinut un discurs aproape deloc încurajator.

Dar Erdoğan, aşa cum deseori face, a dat vina pe un ţap ispăşitor din străinătate: Statele Unite. "Să vă fie ruşine, să vă fie ruşine", a spus el la un miting. "Distrugeţi un partener strategic al NATO de dragul unui pastor".

Pastorul în cauză e Andrew Brunson, un prelat american care se află într-o închisoare turcească începând din 2016. El este acuzat de spionaj şi de alte delicte, acuzaţii pe care el şi oficialii din SUA le resping. Până în prezent, tentativele de a-i obţine eliberarea au eşuat, potrivit Washington Post, citat de Rador.

Potrivit colegilor mei, Ankara spera să îl schimbe pe Brunson cu Hakat Atilla, un bancher condamnat în Statele Unite pentru rolul său într-o manevră menită să ocolească sancţiunile impuse de SUA petrolului iranian. Dar Administraţiei Trump nu îi este pe plac faptul că Turcia îl foloseşte pe Brunson ca deţinut politic. O întâlnire la nivel înalt cu o delegaţie turcă aflată în vizită la Washington s-a încheiat brusc după ce americanii au cerut eliberarea imediată a pastorului.

Ulterior, preşedintele Trump a anunţat majorarea taxelor vamale impuse aluminiului şi oţelului turcesc, ceea ce a făcut ca valoarea lirei să înregistreze o scădere istorică. Dificultăţile economice ale Turciei se datorează exclusiv ţării, dar noile taxe au agravat lucrurile, iar Trump s-a simţit bucuros să-şi recunoască meritul.

"Tocmai am autorizat dublarea tarifelor vamale impuse oţelului şi aluminiului din Turcia, iar moneda lor, lira turcească, coboară rapid în faţa dolarului extrem de puternic! Aluminiul va fi acum mai scump cu 20%, iar oţelul, cu 50%. În acest moment, relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune!", a scris Donald J. Trump pe Twitter, potrivit mesajului Donald J. Trump (@realDonaldTrump), datat 10 august 2018.

Erdoğan a continuat să se plângă într-un articol apărut în "The New York Times", pronunţându-se împotriva "acţiunilor unilaterale împotriva Turciei, iniţiate de Statele Unite, aliatul nostru de zeci de ani". El a enumerat o serie întreagă de jigniri, inclusiv refuzul Washingtonului de a-l preda pe Fethullah Gülen, un prelat musulman acuzat că ar fi organizat lovitura eşuată de stat din 2016 împotriva lui Erdoğan, şi sprijinul neîntrerupt acordat de americani facţiunilor kurde din Siria. În cele din urmă, el a lansat o ameninţare clară, cerând Washingtonului "să renunţe la impresia că relaţiile noastre actuale pot rămâne fără răspuns şi să se împace cu faptul că Turcia dispune de alternative".

Erdoğan a avertizat că, dacă Statele Unite nu-şi vor schimba poziţia, Turcia "va începe să-şi caute noi prieteni şi aliaţi". Într-adevăr, preşedintele turc şi-a întărit relaţiile cu Rusia, a încercat să intre în relaţii cu guverne importante din Europa Occidentală şi, în calitate de importator important de petrol iranian, ar putea submina eforturile americane de a izola Teheranul.

Dar toate astea nu vor face decât să-i creeze noi duşmani la Washington, unde Erdoğan este deja o figură extrem de nepopulară. Congresul a adoptat o lege care, printre altele, condiţionează vânzarea avioanelor F-35, extrem de importante pentru Turcia, de eliberarea imediată a lui Brunson. Cercul criticilor din SUA ai lui Erdoğan îl acuză de autoritarism, iar Trump, spre deosebire de preşedinţii precedenţi, şi-a demonstrat voinţa nestrămutată de a fi primul care să-şi atace aliaţii ori de câte ori nu e de acord cu ei.

Într-un interviu acordat canalului Bloomberg, Aaron Stein, un expert în Orientul Mijlociu din Consiliul Atlantic, a dat de înţeles că Erdoğan a calculat prost situaţia. "Echilibrul de forţe este inegal, total în favoarea SUA", a spus Stein. "În privinţa Statelor Unite, nu există nicio oprelişte or, turcii nu au înţeles absolut nimic din ceea ce se-ntâmplă în SUA".

Analiştii speră că minţile mai puţin înfierbântate vor avea câştig de cauză. Dar diplomaţia eficientă duce lipsă de rezerve. Multe dintre politicile lui Erdoğan vizează acum exacerbarea sentimentului naţionalist pentru a justifica întărirea puterii sale. În iunie, el a fost reales cu sprijinul ultranaţionaliştilor, afirmând că un control mai sever îl va ajuta să scape suferinda economie a Turciei din necazuri. Numai că lucrurile nu au făcut decât să se înrăutăţească.

Cu toate astea, chiar dacă Turcia suferă, e puţin probabil ca Erdoğan să primească vreo lovitură de ordin politic. "Opoziţia 'ştirbă' a Turciei... nu oferă multe speranţe", afirmă Aykan Erdemir, membru al Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiilor, cu sediul la Washington, un critic al lui Erdoğan. "În lipsa unor puternice forţe politice care să îl elimine, Erdoğan va continua aproape cu siguranţă să cufunde, pe el şi Turcia, într-o groapă şi mai adâncă".

În ceea ce-l priveşte, s-ar putea ca Trump să aibă ceva mai mult de câştigat refuzând orice compromis. El ar putea profita de ocazia de a acţiona dur şi de a-şi păstra cei mai vajnici susţinători strivind un lider musulman important de dragul unui pastor american. (preluare Rador)

LE MONDE: Din ce în ce mai izolat, Erdogan contează pe Putin

Confruntată cu o criză diplomatică fără precedent cu Statele Unite, slăbită de criza financiară şi prăbuşirea monedei sale, Turcia îşi caută "noi aliaţi", a avertizat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, duminică 12 august seara, în faţa partizanilor săi, la Trabzon (regiunea Mării Negre). Este vorba, potrivit şefului statului turc, de a riposta la un "complot politic" orchestrat de Washington.

Criza actuală împinge Ankara, membră a NATO din 1952, să se refugieze mai mult în braţele Rusiei. Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, este aşteptat la Ankara, luni 13 şi marţi 14 august, pentru discuţii cu omologul său turc, Mevlut Çavusoglu. Va fi vorba în special de dosarul sirian şi de soarta enclavei rebele Idlib, ultimul teritoriu deţinut de grupările armate de opoziţie şi de jihadiştii care scapă controlului Damascului.

În ultimele zile, lovituri aeriene şi terestre ale forţelor regimului s-au abătut asupra acestui sector, făcând zeci de morţi. Limitrofă Turciei, regiunea riscă să fie ţinta unei viitoare ofensive a regimului sirian, avidă să recucerească totalitatea teritoriului său cu ajutorul aliaţilor săi rus şi iranian, scrie Le Monde, citat de Rador.

Linii de fractură

Ankara, care se prezintă ca protector al opoziţiei şi dispune de o influenţă sigură în regiunea Idlib prin intermediul unor grupări armate aliate, nu vede cu ochi buni posibilitatea unui atac de mare amploare al forţelor lui Bashar al-Assad. La mijlocul lui iulie, într-o convorbire telefonică cu omologul său rus, preşedintele Erdogan a ameninţat să părăsească procesul de la Astana în caz de ofensivă asupra provinciei.

Acest dispozitiv stabilit cu Moscova şi Teheranul a permis crearea de "zone de de-escaladare" garantate între cele trei puteri, diversele grupări armate ale opoziţiei şi regim privind liniile de fractură din teritoriul sirian. Toate au fost recucerite de Damasc şi aliaţii săi de la începutul anului, cu excepţia Idlibului, unde Ankara are 12 posturi militare care fac oficiul de tampon între forţele opoziţiei şi cele ale regimului sirian.

Menţinerea statu-quo-ului în această regiune de 2,5 milioane de locuitori este o miză majoră pentru Turcia, care se teme mai mult decât de orice de un nou val de refugiaţi. Circa 3,5 milioane de sirieni sunt deja găzduiţi de Turcia. Nu se pune problema pentru Ankara să facă faţă unui nou aflux de populaţie, cu atât mai mult cu cât zeci de mii de combatanţi se găsesc printre civili, regrupaţi la Idlib odată cu acordurile de evacuare încheiate în zonele rebele reocupate de Damasc de la începutul anului.

"Întoarcerea acasă"

Recep Tayyip Erdogan este la mâna Moscovei, de care depinde menţinerea sferei de influenţă în nordul Siriei. Din 2016, armata turcă şi complementele sale siriene ocupă într-adevăr o porţiune de teritoriu de 90 km lungime situată între oraşele Azaz şi Djarabulus, cucerită în cursul operaţiunii militare botezate "Scutul Eufratului". Militarii turci controlează de asemenea regiunea kurdă Afrin, de lângă Idlib, care a fost luată forţelor kurde siriene la începutul lui 2018, cu aprobarea Kremlinului.

"Cum Turcia nu mai poate conta pe sprijinul american, este momentul visat pentru Rusia să-i contreze pe rebeli la Idlib. Ankara va trebui să se plieze planului rus, în contrapartidă cu menţinerea prezenţei sale la nord de Idlib, dacă totuşi Putin ştie să se arate generos", explică Soner Cagaptay, director de program de studii turce la Washington Institute, pe contul său de Twitter, sâmbătă, 11 august.

Zonele cucerite de armata turcă sunt destinate să fie repopulate cu refugiaţi sirieni adăpostiţi din 2011 de Turcia. Preşedintele Erdogan a declarat de mai multe ori în ultimele luni că totul ar fi pentru a facilita "întoarcerea acasă a tuturor invitaţilor săi". Pe 2 august, Ankara a anunţat desfiinţarea a cinci tabere de refugiaţi situate în regiunile Gaziantep, Adiyaman şi Mardin, printre care tabăra de la Nizip, vizitată de cancelarul german Angela Merkel în aprilie 2016. În ttoal, 34.180 de persoane vor fi scoase din aceste tabere pentru a fi reinstalate mai aproape de frontiera turco-siriană, la Kilis, la Haray, la Sanliurfa.

Pe de altă parte, soarta refugiaţilor din conflictul sirian este în centrul unui plan elaborat de Moscova şi Ankara pentru a stimula Germania şi Franţa să finanţeze reconstrucţia Siriei, condiţie a întoarcerii lor. Rusia, zguduită de prăbuşirea rublei la anunţarea unor noi sancţiuni americane, nu are mijloacele financiare. Potrivit unei surse apropiate de ministerul rus al afacerilor externe, Moscova consideră că "puterile occidentale trebuie, şi ele, să-şi asume partea lor de responsabilitate în distrugerea Siriei".

Grosul operei

Într-un plan schiţat de domnii Erdogan şi Putin, companiile turceşti din construcţii, afectate de criza financiară care zguduie ţara, s-ar reface însărcinându-se cu grosul operei, Moscova ar conduce normalizarea politică, în vreme se statele europene şi-ar asuma nota de plată.

În acest scop, dl Erdogan a convocat pe 7 septembrie, la Istanbul, un summit privind Siria la care ar urma să participe Rusia, Germania şi Franţa şi la care preşedintele turc intenţionează să se arate anti-Trump. Dacă Moscova a confirmat, luni, un summit în patru "programat pentru viitorul apropiat", Berlinul şi Parisul n-au răspuns oficial invitaţiei dlui Erdogan.