​China a evitat prin măsuri de securitate "o mare tragedie" în provincia vestică Xinjiang, scrie luni tabloidulGlobal Times, citat de Reuters. În ediţiile sale în engleză şi chineză, publicaţia de stat răspunde printr-un editorial unei comisii ONU pentru drepturile omului, care a comunicat vineri că a primit multe informaţii credibile despre situaţia minorităţii uigure. Potrivit comisiei, un milion de etnici uiguri sunt ţinuţi în condiţii asemănătoare unui "lagăr uriaş de concentrare învăluit în secret", scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

China susţine că în Xinjiang există o ameninţare gravă din partea militanţilor islamişti şi a separatiştilor care planifică atacuri şi creează tensiuni între minoritatea uigură - majoritatea de religie musulmană - şi majoritatea chineză. Reuters menţionează că în ultimii ani revoltele s-au soldat cu sute de morţi.

Potrivit ziarului Global Times, criticile privind nerespectarea drepturilor omului în Xinjiang urmăresc să provoace tulburări şi să distrugă stabilitatea obţinută cu greu. Măsurile de securitate au evitat transformarea provinciei din vestul Chinei într-o nouă Siria sau Libia, susţine publicaţia. "Fără îndoială, pacea şi stabilitatea actuale din Xinjiang se datorează în parte intensităţii ridicate a reglementărilor. Peste tot în Xinjiang se pot vedea posturi de poliţie şi securitate", scrie publicaţia, susţinând că "este o etapă prin care trebuie să treacă Xinjiang pentru reconstrucţia păcii şi prosperităţii şi care va fi urmată de o tranziţie spre o guvernare normală". Menţinerea stabilităţii şi a păcii este un interes fundamental al oamenilor din Xinjiang şi din toată China, iar "schimbarea situaţiei de securitate din Xinjiang a evitat o mare tragedie şi a salvat nenumărate vieţi, datorită legilor chinezeşti puternice şi forţei de conducere a Partidului Comunist Chinez", mai arată editorialul citat.

"Ceea ce promovează Occidentul a distrus numeroase ţări şi regiuni. Când un astfel de rău s-a răspândit în Xinjiang, a fost restricţionat cu hotărâre". În Xinjiang "nu e loc de opinii publice occidentale distructive", iar "pacea şi stabilitatea trebuie să fie mai presus de orice"; "în acest scop, pot fi încercate orice măsuri", insistă ziarul, care conchide că "trebuie să rămânem la convingerea că prevenirea tulburărilor în Xinjiang este cel mai important drept al omului".

Ministerul de externe de la Beijing nu a răspuns deocamdată solicitării Reuters de a comenta raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite, susține Agerpres.