Aproximativ 50 de plaje de pe litoralul francez încearcă să interzică țigările, pentru a evita prezența mucurilor de țigară în nisip și pentru a reduce expunerea la fumatul pasiv, relatează AFP.

Bonifacio, CorsicaFoto: Mirela

218 spații publice în aer liber, precum parcuri sau plaje, au primit eticheta ”Spațiu fără tabac”, unde fumatul este interzis prin hotărâre de Consiliu Local, în 29 de orașe, până la această oră, după ce acum câțiva ani Liga împotriva cancerului a lansat această etichetă.

Liga, care promovează ”spații publice prietenoase și sănătoase” și ”denormalizarea” fumatului, responsabil pentru 78.000 de decese anual în Franța, a lansat eticheta ”Oraș fără tabac” pentru a convinge orașele să sistematizeze aceste spații.

”Nu avem ambiția ca toate plajele să fie fără tutun, vrem doar ca oamenii să aibă de ales”, a spus Emmanuel Ricard, delegat pe partea de prevenire în cadrul asociației.

Nisa a creat pentru prima dată, în 2012, o plajă fără tutun, iar acum are patru.

Au urmat și altele, cum ar fi Cagnes-sur-Mer, care a interzis vara aceasta pe una dintre cele 10 plaje ale sale fumatul.

Corsica are deja 20 de plaje pe care nu se fumează, inclusiv Proprianp, inaugurată la sfârșitul lui iulie.

În Saint-Malo pe o plajă din trei este interzis fumatul, după care a urmat Ouistreham, care pentru ”sănătatea publică” și pentru a lupta împotriva poluării nisipului și mării, a interzis fumatul.