Senatorii argentinieni au respins joi legalizarea avortului în țara Papei Francisc, anulând speranțele organizațiilor feministe, în condițiile în care un proiect de lege fusese aprobat de deputați în iunie, scrie AFP.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

38 de senatori au spus "nu" proiectului care prevedea întreruperea voluntară a sarcinii în primele 14 săptămâni de sarcină, 31 au votat pentru și doi s-au abținut.

Votul a fost primit cu focuri de artificii și strigăte de bucurie de militanții anti-avort adunați la Buenos Aires în fața Parlamentului, unde aveau loc dezbaterile.

În celălalt capăt al Pieței Congresului, partizanii legalizării avorturilor plângeau.

Avortul e interzis în Argentina, dar, în ciuda faptului că e legal în cazurile de viol și când viața mamei e în pericol, medicii refuză frecvent să facă procedura.

Papa Francisc - care continuă să fie profund implicat în viața politică a țării sale natale - nu a făcut nici un secret din opoziția lui față de lege. Cotidianul Clarín a relatat luni că el le-a cerut parlamentarilor anti-avort să facă presiuni asupra colegilor lor pentru a respinge legea, potrivit agenției RADOR.

Sondajele indică o majoritate clară a argentinienilor în favoarea legii: la un sondaj realizat de Amnesty anul acesta, aproximativ 60% dintre respondenți s-au declarat în favoarea ei.

Citește și The Guardian: Vot istoric pentru avort în Argentina: un milion de femei vor cere schimbarea în stradă