​​Cinci persoane care s-au alăturat în urmă cu câţiva ani grupării Stat Islamic (SI) pentru a lupta în Siria şi Irak au fost privaţi de cetăţenia australiană, a anunţat guvernul, joi, citat de dpa. Celor cinci, trei bărbaţi şi două femei, toţi cu dublă cetăţenie, nu li se va permite revenirea în ţară, a precizat executivul australian, informează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul pentru Afaceri Interne, Peter Dutton, a spus joi că aceste persoane "au acţionat împotriva intereselor Australiei prin implicarea în terorism şi au ales efectiv să plece din comunitatea australiană".

"Retragerea cetăţeniei australiene pentru persoanele cu dublă cetăţenie implicate în terorism este o parte esenţială a răspunsului Australiei la terorism şi la extremismul violent din plan internaţional", a adăugat ministrul menţionat.

Identităţile celor cinci persoane în cauză nu au fost dezvăluite, dar postul local de radio ABC a indicat că au vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani.

Este pentru a doua oară când guvernul australian ia o astfel de măsură.Anul trecut, combatantul SI Khaled Sharrouf a devenit primul australian care a fost deposedat de cetăţenie. Câteva luni mai târziu, acesta a figurat pe lista celor ucişi într-un raid american în Siria.

Potrivit datelor guvernamentale, circa 230 de australieni s-au alăturat în ultimii ani grupării SI iar peste 90 dintre aceştia au fost ucişi.