Bărbatul care l-a împușcat și rănit pe fostul președinte american Ronald Reagan în 1981 a cerut curții federale din Washington să îi ridice restricțiile impuse la eliberarea sa de la un spital psihiatric acum doi ani, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

John Hinckley, în vârstă de 63 de ani, a locuit cu mama sa in Williamsburg, Virginia, de la eliberarea condiționată din spital, în septembrie 2016.

Hinckley a fost găsit nevinovat pe motive de sănătate mintală la procesul din 1982 și a fost diagnosticat cu depresie și psihoză, ambele aflate în remisie în 2016, potrivit avocatului său. Un judecător federal a decis că Hinckley nu mai reprezintă un pericol pentru el și pentru ceilalți. Experții în sănătate mintală îl vor examina înainte de audierea de pe 10 decembrie, pentru a determina dacă acest lucru este încă valabil.

Hinckley avea 25 de ani când l-a împușcat pe Reagan în fața unui hotel din Washington pentru a o impresiona pe actrița Jody Foster, care a interpretat rolul unei prostituate în filmul Taxi Driver din 1976.

În film, personajul principal interpretat de Robert de Niro plănuiește asasinarea unui candidat la alegerile prezidențiale.

Reagan s-a recuperat repede după ce a fost rănit.

Hinckley a cerut pe 30 aprilie ridicarea măsurii preventive.

Un document al Curții Federale de pe 3 august arată că un expert în sănătate mintală trebuie să raporteze dacă Hinckley ar reprezenta un pericol dacă va fi eliberat necondiționat.

Hinckley a fost eliberat în 2016 având limitată posibilitatea de a călători, iar poliția îi urmărește fiecare mișcare. De asemenea, eliberarea a fost condiționată și de continuarea ședințelor de terapie.