Trei dintre cei 12 băieți care au stat captivi timp de de mai multe zile într-o peșteră inundată din Thailanda alături de antrenorul lor și care erau apatrizi au primit, miercuri, cetățenie thailandeză, au anunțat autoritățile, relatează Reuters. De asemenea, și antrenorul lor, în vârstă de 25 de ani, Ekapol Chanthawong, a obținut cetățenia.

Copiii blocati in pestera din ThailandaFoto: Captura video

Ekapol și cei 12 băieți au rămas blocați în peștera Tham Luang din Chiang Rai, pe 23 iunie, după ce aceasta a fost inundată. Aceștia au supraviețuit nouă zile cu ajutorul apei care se scurgea pe pereții peșterii înainte ca aceștia să fie găsiți. Printr-un efort internațional, actiunea de salvare s-a încheiat pe 10 iulie.

Trei dintre băieți și Ekapol erau considerați fără cetățenie, cu toate că erau născuți în Thailanda, până când autorităție locale au verificat actele, inclusiv certificatele de naștere, și au aprobat cererile lor de a primi cetățenie.

Foarte mulți oameni fără cetățenie vin din zone în care granițele s-au modificat, lăsând sub semnul întrebării naționalitatea acestora. Unii dintre ei aparțin unor triburi izolate, unde informația privind procedurile privind naționalitatea nu ajunge.